international peace day template with pigeon design in line style

A les nostres comunitats d’aprenentatge un somni recurrent per part de famílies, professorat i alumnat és caminar cap a un món lliure violència, i sabem que quants més valents i valentes ens unim més fàcil serà que es faça realitat. Front aquesta onada esperançadora, de vegades, trobem veus més escèptiques que pensen que açò potser ser una utopia i que suposa crear una bambolla irreal dintre de l’escola. Per això, referents potents poden ser una finestra que inspire a tothom amb una mirada més optimista i somiadora.

Tenim molts referents entre el premiats amb el Nobel de la Pau que han lluitat pacíficament, posicionant-se enfront de la violència i les injustícies, mostrant una gran valentia; persones que són un exemple de solidaritat i que trenquen estereotips, ja que, inclús sent part de situacions i grups vulnerables, ens mostren com, amb altes expectatives, es pot arribar ben lluny i crear grans canvis. Per això, avui destaquem tres entre les persones que han obtingut premis Nobel, que han suposat una inspiració per a la societat mundial i que podem visibilitzar i treballar als centres educatius per comentar i dialogar a les aules o a qualsevol espai. 

Tawakkul Karma

Tawakkul Karma és una activista iemenita pels drets humans, fundadora el 2005 del grup Dones Periodistes Sense Cadenes. També és una personalitat política, membre del partit islàmic Al-Islah, premi Nobel de la Pau el 2011. Va rebre amenaces i ofertes de corrupció de les autoritats, ja que va denunciar la prohibició pel Ministeri de la Informació de la creació d’un diari i d’una ràdio. Però, amb valentia, no va cedir front aquesta violència aïlladora i va continuar alçant la veu en nombroses manifestacions i posicionant-se en assegudes silencioses.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai és una estudiant, activista i bloguera pakistanesa. Va ser la noia més jove a rebre el premi Nobel de la Pau el 2014 per defensar i lluitar a favor de l’educació de les dones. A més, va crear la Fundació Malala i avui dia encara és defensora dels drets civils de les dones a tot el món. És una referent i un exemple de com des d’edats molt jóvens ja es pot ser una persona compromesa amb la transformació i la millora de la societat, a favor dels Drets Humans. És un model que pot resultar molt proper per als més jóvens pel seu estil bloguer. Mostra un bon ús de les noves tecnologies, com a facilitadores per difondre causes justes i importants, i com a altaveu, perquè suposa proximitat per al nostre alumnat.

Maria Ressa

Maria Ressa és una periodista filipina, responsable i fundadora del portal informatiu Rappler. Anteriorment, ha estat periodista d’investigació i corresponsal de la CNN al sud-est Asiàtic durant dues dècades, i va dirigir els serveis informatius d’ABS-CBN. El 2021 va ser guardonada amb el premi Nobel de la Pau, juntament amb Dmitri Muràtov, «pels seus esforços per salvaguardar la llibertat d’expressió, que és una condició prèvia per a la democràcia i la pau duradora».

Aquesta ocasió, hem agrupat tres dones en les quals podem destacar la importància de la paraula, la comunicació i la divulgació, ja que les interaccions i els diàlegs amb bons arguments no sols ens fan aprendre més i millor a les aules, sinó que són la millor manera de crear transformació individualment, a les aules, al nostre entorn immediat i al món sencer. Així podem quedar-nos en un missatge esperançador, amb la idea que les valentes molen, són premiades i reconegudes i que, per tot arreu, hi ha persones diverses, que inclús en les situacions més adverses estan actuant.

[Altres referents per al Dia de la Pau]
[Imatge: Freepik]

By Zaida Mas

Mestra d'infantil i primària