Les reaccions al bes no consentit que, durant la celebració i recollida de medalles després de la victòria de la selecció espanyola femenina de futbol, Luis Rubiales va donar a la jugadora Jennifer Hermoso han sigut molt diverses i en molts casos molt negatives. A través de la premsa i especialment de les xarxes socials, s’han generat múltiples debats tant per part dels poders polítics com de la premsa, la societat civil i la població en general de tot el món.

A les portes de començar un nou curs, sabem que les i els menors han estat també exposats a múltiples missatges respecte d’aquest cas. Com hauríem d’explicar a l’alumnat el cas Rubiales, així com les reaccions que s’han derivat en aquests últims dies?

Hi ha 3 aspectes a tindre en compte que són clau per a orientar a l’alumnat en l’important d’aquest cas:

1. En primer lloc, com a professionals de l’educació tenim la responsabilitat de plantejar els debats sobre la base d’evidències científiques. Per exemple, així s’aclareix el debat sobre si el bes va ser consentit o no. Hi ha unes certes situacions en les quals no existeix la possibilitat de consentiment. Per exemple, quan una de les dues persones és menor d’edat, o quan la persona agressora ostenta un càrrec de poder sobre la víctima. Aquest segon cas és el que ens ocupa. Luis Rubiales és el president de la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i Jennifer Hermoso una jugadora membre d’aquesta federació. La mostra de desaprovació per part de la jugadora és suficient com per a sentenciar que el bes no va ser consentit.

2. En segon lloc, en els debats sobre consentiment es tendeix a entrar en els detalls de com es va desenvolupar la situació. En aquest cas: què va dir ella, com es va moure ell, quina expressió tenia ella en la cara, etc. És molt positiu que en aquests debats sobre consentiment s’introduïsquen aspectes més enllà dels actes de parla i s’incorporen els actes comunicatius que són molt més amplis i profunds per a poder fer una bona anàlisi. No obstant això, en el cas que ens ocupa es tracta d’un acte no consentit i entrar en aquests detalls només contribueix a desviar el tema i, per tant, només afavoreix als qui assetgen, confonent la importància dels fets.

3. Un últim aspecte clau tracta de com s’ha trencat el silenci. Hi ha hagut molts suports a Luis Rubiales que han intentat silenciar l’agressió, però tenim moltes evidències de com la intervenció de la comunitat i el suport dels i les iguals suposen una de les bases per a contribuir a trencar el silenci davant casos d’assetjament o agressió. S’estan donant ja molts detalls sobre la situació de diversos tipus d’agressions que les jugadores de futbol estan i estaven vivint, i sota la clau del suport a la víctima podem entendre tant el silenci que hi ha hagut fins ara com les possibilitats que ha tingut Jennifer Hermoso per a trencar-lo.

[Imatge: Twitter.com]

By Adriana Aubert y Lena de Botton

A. Aubert: chair de la RN10 (Sociology of Education) de la ESA (European Sociological Association) // L. de Botton: professora agregada de sociologia de la Universitat de Barcelona