Ja fa deu mesos que vam començar la tertúlia literària dialògica (TLD) a la nostra població, Albalat dels Tarongers. Es tracta d’una tertúlia basada en els 7 principis de l’aprenentatge dialògic, en la qual dialoguem sobre clàssics de la literatura universal. És una tertúlia oberta a qualsevol persona que vulga compartir i aprendre mitjançant els diàlegs basats en allò que llegim. Les novel·les que hem estat interpretant al llarg d’aquest temps han estat escollides per les persones que participem en la tertúlia; és a dir, nosaltres mateixes decidim les obres literàries que volem llegir. També acordem la quantitat de lectura que volem preparar per a cada reunió, així com la freqüència en què ens ajuntem; les nostres tertúlies són mensuals i es realitzen els diumenges de matí. 

A la nostra TLD compartim coneixements i aprenem mitjançant un diàleg igualitari; de manera que quan acabem de fer la tertúlia els nostres pensaments han evolucionat i s’han transformat. 

Un exemple d’aprenentatge instrumental és el testimoni d’una companya de tertúlia: 

Estic molt contenta de participar a la lectura. He aprés i he fet coses que de no ser per esta tertúlia no ho hauria fet. He llegit llibres que mai m’hauria imaginat que els llegiria. Per exemple, jo havia sentit parlar moltes vegades de Cien años de soledad” però mai l’havia llegit. El totxo eixe jo el veia massa seriós i que no era per a mi. I “La cabaña del tío Tom”, l’havia sentit també, no tantes vegades. però el “tío Tom” no sabia ni de què anava, i per a mi ha sigut una experiència bona. El primer llibre que vam llegir va ser “Orgullo y prejuicio”, que l’havia sentit mil vegades i havia vist la pel·lícula, però llegir-lo m’ha resultat molt més interessant que haver vist la pel·lícula. Jo estic molt contenta

 Una altra companya explica: 

La tertúlia per a mi ha sigut una sorpresa perquè una tertúlia en Albalat dels Tarongers és una cosa que jo no m’esperava. El que més m’agrada de la tertúlia és la pluralitat de visions, cadascuna veu una cosa en el llibre i ho interpreta d’una forma diferent, ja que cadascuna de nosaltres té el seu propi context. Això per a mi és riquíssim. Estic agraïda per la iniciativa

Aquest testimoni em recorda la importància de que siguem un grup heterogeni, ja que és així com més ens enriquim unes persones amb les altres. Nosaltres som diferents pel que fa al context d’on provenim, però al mateix temps som iguals quan participem de la tertúlia, ja que totes les intervencions tenen el mateix valor sempre i quan estiguen basades en arguments de validesa. Això és, els arguments tenen intenció de veritat i estan orientats a poder-se entendre.

Per acabar, vull dir que per a mi és un plaer poder participar d’aquesta tertúlia, en la qual es fomenta un pensament crític mitjançant un aprenentatge continu i compartit en el que destaca el valor de la solidaritat, el qual dóna sentit a la nostra tertúlia.

By Maria Josep Guillem

Mestra de primària al CEIP Palància, Algímia d'Alfara. Participant de la Tertúlia Pedagògica Dialògica "A Muscles de Gegants" de València.