Actualment, persisteix la controvèrsia sobre els deures escolars. Afortunadament, les evidències científiques ja estan aprofundint i visibilitzant les millors actuacions educatives i se sap que la creença que les tasques escolars són innecessàries o contraproduents és un neuroedumite.

Per tant, els i les professionals de l’educació tenen la responsabilitat de conéixer i aplicar allò que apunten les investigacions. Afirmar que els xiquets i les xiquetes no han d’invertir temps i esforç en l’aprenentatge escolar fora de l’horari lectiu repercuteix negativament en el desenvolupament cognitiu i, en conseqüència, en el rendiment acadèmic. Les tasques escolars acceleren l’aprenentatge de les persones que més ho necessiten, i permeten incrementar-lo als qui ja tenen condicions favorables. Tots i totes se’n beneficien; s’obren possibilitats igualitàries cap al coneixement.

Així mateix, quan es genera el context d’aprenentatge idoni, augmenta la motivació per aprendre més i en més espais; això es reflecteix en la satisfacció que s’origina en les xiquetes i xiquets:

 “Pense que els deures són una feina important i una oportunitat d’aprendre a casa, que fan treballar el cervell i donar el millor que tu saps. Són un element clau per a la vida perquè t’esforces. Els deures, a part del que he dit abans, també poden servir perquè no desconnectes de la teua ment, és clar que ens hem de relaxar però també estar connectats i concentrar-nos als estudis” (Alumna de 5é de primària)

 

 “Els deures m’agrada fer-los perquè, en entendre’ls, mola més fer-los, i a més, aprens més vocabulari, paraules noves, coses noves com ara adjectius, substantius, etcètera” (Alumna de 5è de primària)

Per part del professorat, cal observar i comprovar el progrés de cada alumne i alumna per a continuar treballant cap a la millora dels resultats. Cal remarcar que, quan es corregeixen i contrasten els deures a través de la intersubjectivitat i des de la perspectiva dialògica, l’alumnat també s’adona de com l’aprenentatge continua incrementant-se, enfortint-se i cobra més valor a nivell individual i col·lectiu.

Quan corregim els deures en petits grups, podem aprendre de tots i totes, ens enriquim un munt… i això em pareix molt important i molt interessant” (Alumne de 5é de primària)

A més, prenen consciència que es van obrint nous horitzons per a assolir els seus somnis i els seus màxims aprenentatges per a millorar les seues vides; tenen la possibilitat de triar.

 “Amb els deures pots arribar molt lluny, com a la universitat” (Alumne de 5é de primària)

I saben que, per tal d’aconseguir-ho, s’han de desenvolupar cognitivament, esforçant-se i superant-se cada dia; perquè és bo, perquè els agrada aprendre i perquè crea molt de sentit a la seua vida intel·lectual i social… Igual que no hi ha dubte que per millorar en l’àmbit de l’esport, la música, la dansa o la pintura cal practicar i estudiar, xiquets i xiquetes també ho tenen clar amb els aprenentatges escolars.

 “Els deures són ideals per al nostre aprenentatge, són bons per a la nostra capacitat” (Alumne de 5é de primària)

Moltes escoles estan contribuint a una educació de qualitat mitjançant la biblioteca tutoritzada; estenent el temps d’aprenentatge fora de l’horari lectiu per a ajudar les xiquetes i xiquets a evolucionar en l’aprenentatge instrumental, promoure la igualtat de resultats i, per tant, impulsar la veritable equitat educativa.

 [Foto de Van Tay Media en Unsplash]

By Isabel Bixquert

Mestra de primària, col·legi Profesor Luis Braille (València). Participante de la tertúlia pedagògica dialògica "A Muscles de Gegants"