Totes les famílies desitgen els millors aprenentatges i les millors formes de vida per als seus xiquets i xiquetes, però promoure interacció amb col·lectius socials, activitats i materials audiovisuals que aporten qualitat en els seus continguts per al desenvolupament personal desitjat no resulta tan accessible com es podria esperar. El primer pas és tindre l’esperit crític per a poder cercar i triar les millors opcions d’oci i aprenentatge per a la infància. El segon és tindre accés possible i assequible a este tipus d’interaccions i materials.

Com podem aconseguir que a totes les llars possibles tinguem opcions socioeducatives preescolars de qualitat? Alguns dels nostres lectors o lectores recorden el famós programa de “Barrio Sésamo”, emés a Espanya fins a principis del 2000, present a més d’un centenar de països?

Sesame Workshop, organització sense ànim de lucre que treballa des de fa més de cinc dècades en la creació de continguts educatius de qualitat basats en evidència científica, va crear el mític programa socioeducatiu i el va presentar estratègicament a governs i altres organismes internacionals perquè a través de la televisió arribaren continguts de qualitat, en format d’entreteniment, a totes les llars possibles, incloses les més vulnerables.

L’organització està convençuda que, amb els recursos educatius adequats, el canvi social és possible i tots els xiquets i xiquetes poden créixer sent més intel·ligents, amb millor salut, forts i amables. Tot això valida les seues produccions i l’accés és útil i gratuït per a les famílies, els professionals de l’educació i altres figures de la comunitat educativa.

La web presenta programes audiovisuals, articles de recerca, cursos, seminaris web, jocs i llibres, facilitant l’accés a àrees d’investigació científica i d’impacte social i a un ampli ventall de recursos des dels zero anys i durant tota l’etapa infantil. Mentre es treballen continguts acadèmics es cuida la inclusió i es promouen, entre altres, interaccions saludables, bons hàbits d’alimentació, activitat física o habilitats socials i emocionals com l’empatia, la resiliència o l’autoregulació. Estes eines ens poden ser realment útils a casa nostra, en altres espais educatius, formals i informals i, fins i tot, en situacions de dificultats especials o en entorns radicalment crítics com poden ser els derivats de conflictes bèl·lics (xiquetes i xiquets refugiats, per exemple).

Este tipus de recursos socioeducatius no només ens proporcionen respostes educatives primerenques que afavoreixen el benestar present i futur dels nostres xiquets i xiquetes sinó que, possibilitant l’accés a tota la comunitat educativa, poden contribuir a disminuir les desigualtats socials i a revertir entorns d’exclusió social.

[Imatge: sesameworkshop.org]

By Carolina Grau

Llicenciada en Pedagogia i professora de la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat de València