En estos primers dies del curs acadèmic, molts alumnes, famílies i docents comencen una nova etapa, on coneixen persones que formaran part de les seues vides durant, almenys, uns mesos. És un temps de canvis, adaptacions, horaris, rutines i algunes novetats a què tots i totes ens hem d’habituar.

Els centres educatius d’educació infantil programen l’anomenat període d’adaptació. Durant un interval de temps faciliten la incorporació progressiva a l’escola dels xiquets i les xiquetes, facilitant la separació de la família i l’acceptació d’un nou entorn. Des de la meua experiència com a mestra d’infantil, este moment es viu amb molta incertesa per part de les famílies, ja que no saben el canvi que suposarà per al seu fill o filla i volen que transcórrega de la millor manera.

Vivim connectats a les xarxes socials, tenim molta informació esbiaixada que ens arriba també d’este període i moltes faules fan que les famílies se senten insegures de com s’està fent al centre educatiu que han triat. Algunes de les idees que els arriben (sense aval científic) tenen a veure amb:

  • Les anomenades “entrades respectuoses” i “horaris flexibles”. Veiem com es justifica sense aval científic que estes han d’allargar-se tot el possible, fins i tot durant tot el curs. Això només es tradueix en menys temps d’aprenentatge.
  • Els anomenats espais de joc “lliure”. Situacions on les relacions entre iguals no estan mediades amb la interacció de l’adult i es converteixen en espais i moments menys segurs.
  • La intensitat del plor, com a indicador del dolor i estrés en la separació de la família que “ens pot alertar de la no adaptació al centre” i a les persones amb les quals es quedarà. Existeix la falsa creença que el xiquet o xiqueta no pot plorar en este moment i que, si ho fa, és perquè el centre educatiu no està respectant el procés. Els pares senten que han de posposar el moment de la incorporació.
  • La retirada del bolquer com a requisit en l’entrada de 3 anys genera molta inquietud a les famílies, ja que cada vegada està més estesa la idea que, en general (no estem parlant dels casos en què hi ha necessitats educatives especials o una recomanació mèdica), la retirada del bolquer ha de fer-se a demanda del xiquet o xiqueta, la qual cosa retarda la seua retirada i dificulta l’autonomia de l’alumne o l’alumna en els inicis de l’escolarització, creant inseguretat.

Amb la finalitat que tots puguem entendre este difícil procés, les famílies i els docents hem de tindre presents les evidències científiques que ens marquen el camí de l’èxit en este període tan especial i important. Compartim ací algunes de les claus a tindre en compte en este període (i en tota l’etapa):

Molts són els centres que des del primer moment tenen en compte estes evidències:
  • Planifiquem reunions amb les famílies abans de l’estiu per a conéixer el projecte educatiu del centre, establint una relació més propera, explicant com es farà la incorporació, de quina manera hi podran participar durant els primers dies… Però també a l’entrevista inicial amb la família per conéixer també l’alumne o l’alumna de manera individual i durant tot el curs.
  • Fem recomanacions dels hàbits i les rutines que poden treballar a l’estiu per a sentir-se més segurs durant els primers dies.
  • Comuniquem a les famílies els progressos i els retrocessos que poden tindre tant a casa com al centre durant els primers mesos d’escolarització.
  • Planifiquem activitats de rutines, contes repetitius, jocs (associació, recompte, classificació, simbòlic) i cançons, visitant i coneixent els diferents espais del centre i les seues normes d’utilització juntament amb les famílies i en altres moments que ja no hi són presents els familiars.
  • Formem les famílies a través del diàleg igualitari en les evidències científiques sobre les actuacions educatives d’èxit i animem que hi participen.
  • Avaluem el procés i comuniquem els progressos i millores a les famílies.

Planificar el període d’adaptació segons les evidències científiques és molt important, ja que és el primer contacte que moltes famílies tenen amb l’escola. A més, la infància mereix la millor educació que contribuïsca al màxim desenvolupament possible.

[Imatge de Pixabay]

By Carolina Ramos

Mestra d'educació infantil i cap d'estudis del CEIP Jaume I El Conqueridor (Catarroja)