Ja fa uns quants anys, en una tertúlia literària dialògica del Quixot, un alumne de primer de primària va dir que Don Quixot portava un escut per a protegir-se i que el nostre escut eren els nostres amics i amigues.

Esta idea amb què molts i moltes ens podem sentir identificats ha estat demostrada per les evidències científiques que determinen que l’amistat és una de les claus més importants per a protegir la infància (tant si són víctimes com si són possibles víctimes) de tota mena de violència, convertint-se en un dels factors de protecció més importants.

Informes internacionals com el d’UNICEF ens indiquen que la infància no rep prou protecció. Donar-li la volta a esta realitat és senzill si implementem programes que posen el focus en fomentar relacions de qualitat entre iguals, en les quals es pose en valor la protecció, l’ajuda i el posicionament actiu davant de qualsevol tipus de violència.

Si mirem les recomanacions científiques es pot treballar, en qualsevol etapa educativa, obrint espais de diàleg per a reflexionar i dialogar sobre les qüestions següents:

  • Què és una amistat de qualitat?
  • Quins comportaments implica i exclou?
  • Com tindre cura dels amics?

Alguns dels programes que estan aconseguint promocionar les amistats creant escuts protectors davant la violència són el club de valents violència zero, el programa No trap! (programa contra el bullying i el ciberassetjament) i els programes enfocats en superar la violència de gènere aïlladora. No és qüestió d’aplicar coses “noves” ni d’anar provant, és qüestió d’aprofitar allò que la ciència ens ofereix i, com hem dit més d’una vegada, de no donar l’esquena al progrés científic que sempre ha millorat les societats i la humanitat.

Tenim moltes oportunitats, també buscant inspiració en sèries que mostren la força de l’amistat per a acabar amb el bullying, en persones referents que van millorar el món amb amistats o en cançons que transmeten este missatge tan protector: “quan ens criden per a ajudar els nostres amics que ho necessiten, pots comptar amb mi”.

En allò que no hi ha dubte és que una educació que no invertisca en cultivar relacions de qualitat amb els companys i companyes des de la primera infància no aconseguirà superar la violència; no esperem més.

[Imatge: Freepik]

By Sara Carbonell

Mestra d'educació especial i primària. Directora del CEIP L'Escolaica. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la socialització preventiva de la violència de gènere a les escoles i la prevenció de la violència des d'edats primerenques.