En un article anterior compartim la importància del joc en el desenvolupament de l’arquitectura cerebral, les bases de la salut per a tota la vida i els elements bàsics per a la resiliència dels bebés, gràcies a les orientacions sobre el joc que ha publicat la Universitat de Harvard amb el suport de la Fundació LEGO a través d’una guia amb suggeriments de jocs i activitats lúdiques en funció de l’edat.

En este article presentarem les orientacions dels jocs des dels 2 anys fins a l’adolescència. Ens poden ajudar a millorar la proposta de jocs que es poden practicar als patis i als temps d’oci dels centres educatius.

Als 2 i 3 anys els encanten els jocs amb activitat física, com:

 • cançons amb moviments, cançons que requerisquen posar-se a ballar i després parar o augmentar o disminuir la velocitat;
 • jocs d’imitació com seguir els moviments del líder;
 • jocs d’associació i classificació d’objectes per mida, forma o color;
 • jocs de comptar qualsevol cosa que utilitzeu o vegeu en el vostre dia a dia;
 • trencaclosques, on l’adult demana al xiquet que pense en quina forma o color necessita, on posaria una peça determinada, etc. Així els ajudarà a exercitar la capacitat de reflexionar i planificar.

És molt important fer de narrador mentre els xiquets i xiquetes juguen, així els ajudem a aprendre les paraules necessàries per a descriure’n les accions.

Per als xiquets i xiquetes de 4 a 7 anys ens recomanen jocs per estar actius.

 • Podem proposar-los jocs senzills amb música, com estàtues, ballar lliurement, seguir indicacions per moure’s tots junts, variant la velocitat del joc perquè resulte més emocionant, etc.;
 • jugar a veigveig, jocs d’associació i classificació de més dificultat;
 • construir i elaborar jocs amb ells i elles.
 • Els encanta explicar històries, així podem ajudar-los que escriguen la seua història, la il·lustren i la interpreten. També podem explicar històries amb un grup de diversos xiquets i xiquetes, comença un la història i per torns hi van afegint parts.

Activitats lúdiques per a xiquets i xiquetes de 8 a 12 anys per al foment de la flexibilitat mental. Ens recomanen:

 • trencaclosques, mots encreuats, sudokus, sopa de lletres… perquè tinguen en compte la informació espacial per a poder trobar possibles solucions.
 • També són importants els jocs que exerciten la memòria, com els escacs, aprendre a cantar o a tocar un instrument musical, millorant així també les habilitats de la funció executiva.

En estes edats molts xiquets i xiquetes s’interessen per fer esport; a més dels beneficis físics per a la salut, es desenvolupen habilitats com ara la coordinació i l’atenció. Si no els agrada l’esport organitzat, poden fer exercici i divertir-se amb els amics i amigues amb molts jocs de moviment, o ballant seguint uns passos, inventant-se els seus propis jocs.

Jocs per a adolescents de 13 a 17 anys. A estes edats els jocs van orientats que es posen en moviment fent exercici físic en grup o per lliure, a gaudir de la música tocant un instrument, cantant, ballar o unir-se a un grup de teatre. Totes estes activitats són beneficioses per al cervell a qualsevol edat.

La guia ens recorda que en estes edats és important cultivar una creixent independència, explorant i assumint riscos de manera segura, deixant-los provar coses noves, com cuinar amb els amics i amigues a casa. I no ens oblidem que, encara que volen ser considerats adults, encara hi ha moments en què necessiten ser xiquets i xiquetes. Podem reptar-los a una batalla de globus o fer un vídeo divertit.

Finalment, jugar a videojocs els pot ajudar a practicar i desenvolupar habilitats importants, sempre que es respecten els límits de temps i els adults controlen els seus continguts tal com mostrem en este article.

 [Imatge: Freepik]

By Magda Camps

Mestra d'educació especial i directora del centre d'educació especial Virgen de la Esperanza (Xest)