Sempre vaig somiar amb una educació de màxims acadèmics per a tot l’alumnat, en plena inclusió, en convivència, amb participació de les famílies en vertadera comunitat i que aconseguira l’èxit acadèmic en allò cognitiu, ètic-social i emocional alhora.

Vaig descobrir que eixe somni, per a molts irrealitzable (jo també el vaig arribar a creure impossible), no sols podia fer-se realitat, sinó que ja era una realitat des de feia dècades en moltes escoles d’Espanya i del món que, seguint els seus somnis, els havien realitzats basant-se en les millors evidències d’impacte social en educació i convertint-se en comunitat d’aprenentatge.

Ja l’any 2011, en el primer CIMIE (Congrés Internacional Multidisciplinar d’Investigació Educativa) al qual vaig assistir, vaig saber del model de Comunitats d’Aprenentatge, però va ser a Navarra (l’any 2019) on vaig conéixer moltes d’eixes escoles, comunitats i persones meravelloses (autèntics artistes socials) que havien trencat la reproducció de desigualtats que implica el nostre sistema escolar i que sabent, en paraules de Paulo Freire, com “transformar les dificultats en possibilitats” amb les Actuacions Educatives d’Èxit (AEE), s’estaven transformant amb les seues comunitats per a oferir a tot el seu alumnat eixa educació de qualitat somiada per a tots i totes.

No és fàcil expressar, buscant eixe mateix objectiu, el que suposa per a moltes de les persones que desitgem en Astúries una educació basada en evidències d’impacte social que els pròxims 2 i 3 de juny, a Oviedo, tinga lloc per primera vegada a Astúries la Trobada Internacional de Comunitats d’Aprenentatge d’enguany (#XICdAAsturias2023). Una XI Trobada on escoles de diverses parts d’Espanya i del món mostraran com s’estan realitzant els seus somnis de transformació i millora educativa per a tots els seus alumnes i alumnes, com garanteixen per a tots ells i elles el dret humà número 26, el dret a l’educació (que no a la mera escolarització), transformant les seues comunitats a partir de les millors evidències d’impacte social fonamentades en la participació educativa de les famílies en les AEE.

Mestres, professors i professores, personal no docent, alumnes, famílies, persones voluntàries… autèntics artistes socials d’estes escoles que han aconseguit millorar les seues vides i les de la seua comunitat gràcies a les evidències d’impacte social en educació, ens conviden a ser partícips de més somnis de transformació i millora educativa en una trobada en el qual cada any es donen cita més de 500 persones.

Serà a l’Auditori Príncep Felip d’Oviedo i en la Facultat de Formació del Professorat on el dissabte dia 3 de juny transcorrerà la gran jornada de la trobada amb xarrades d’investigadores i investigadors d’alt impacte i tallers simultanis amb les escoles comunitat d’aprenentatge com a protagonistes.

El dia abans, el divendres tres, de 19.30 a 20.30 hores, diverses tertúlies dialògiques (literàries, artístiques, pedagògiques, científiques…) se celebraran simultàniament en diferents espais de la ciutat; centenars de persones, a la mateixa hora, participaran d’esta actuació educativa d’èxit amb grans obres de la humanitat: amb La Regenta de Clarín, la 9a Simfonia de Beethoven, amb L’origen de les espècies (les conclusions) de Darwin, etc., compartint solidàriament i en diàleg igualitari coneixements i sabers.

Es diu que Astúries compta amb un paradís natural; a menys de dos mesos de l’esdeveniment, és molt il·lusionant que este juny, amb les últimes pluges de la primavera i el primer sol de l’estiu, a Astúries li espere un paradís educatiu de somnis de transformació i millora educativa que es compleixen per a tots i totes sobre la base de la millor evidència.

Inscripció gratuïta

By Benjamín Menéndez

Professor de secundària a l'IES Alfonso II. Membre d'Asturies AEBE.