Segons diversos testimoniatges, en el període de l’anterior Equip Decanal, l’alumnat no va tindre com a professorat a les sociòlogues de l’educació que ocupen els primers llocs del rànquing científic internacional en Gender Violence i, per contra, es va presentar com a gran model de sociòleg a Boaventura de Sousa Santos. Segons comenten els testimoniatges, aquestes decisions van estar en línia amb la seua actuació durant tota la seua trajectòria d’equip decanal.

Una pregunta que es fan és: rectificarà el nou equip? O seguirà en la mateixa línia? Encara poden veure’s en la web de la facultat les lloances a Boaventura de Sousa. Les persones consultades per PE diuen que, ni tan sols que s’hagen fet públiques múltiples denúncies de presumpte assetjament sexual ha evitat, almenys de moment, que es continue presentant públicament per una facultat d’educació a aquest senyor com a model de sociòleg. Consideren que aquest és un molt negatiu exemple per als seus estudiants, el seu professorat i el conjunt de la societat. També assenyalen que el que no s’ha fet mai públic és quant diners es va gastar a portar a Boaventura, encara que els luxes que habitualment exigia aquest autor fan pensar que va ser una alta quantitat.

També es pregunten: canviarà aquesta línia d’actuació el nou equip? Treballarà per a aconseguir que el seu alumnat puga gaudir de les sociòlogues d’educació feministes de més alt nivell internacional que formen part de la mateixa Universitat de Barcelona i no costen els diners que sí que suposa presentar de model de sociòleg a l’esmentat autor? Demanen que, després de tot el que ha eixit públicament gràcies a dones valentes que s’han atrevit a denunciar, així com a les dones i homes valents que s’han atrevit a secundar-les malgrat la violència de gènere aïlladora que pateixen per ser solidàries, aquest nou equip decanal no se senta identificat amb les paraules que la representant de l’equip anterior va dir en la presentació en la conferència de l’esmentat sociòleg:

“Per a mi és sens dubte un privilegi presentar al professor Boaventura de Sousa Santos (…) em sembla central destacar un tret que el caracteritza com a científic social i com a intel·lectual crític, com a intel·lectual crític no eurocèntric, i és justament el seu compromís amb la denúncia dels problemes i les injustícies socials que ens aguaiten i no sols això, no sols amb la denúncia, sinó també amb la cerca de solucions en col·laboració amb els moviments socials. (…) Boaventura de Sousa Santos està fortament implicat amb moviments llauradors i indígenes (…) Li donem les gràcies per acceptar la nostra invitació.”

By Esther Roca

Durant 12 anys, mestra d'educació especial i assessora d'educació inclusiva en la Generalitat Valenciana. Actualment, professora de la Universitat de València. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit en diversitat de grups socials i etapes d'aprenentatge, la formació docent, la inclusió educativa i la socialització preventiva de la violència de gènere.