Franz Jägerstätter, un agricultor austríac, és conegut per ser un dels primers objectors de consciència que es va oposar fermament a lluitar en la guerra amb els nazis. Nascut el 20 de maig de 1907 en St. Radegund, Àustria, Jägerstätter es va distingir no sols per la seua fermesa moral, sinó també per l’amor profund que compartia amb la seua esposa, Franziska, i les seues tres filles.

A mesura que el règim nazi consolidava el seu poder i la guerra s’estenia, Jägerstätter va ser cridat a files. No obstant això, la seua profunda fe catòlica i els seus principis morals el van portar a rebutjar el servici militar en l’exèrcit d’Hitler. Per a ell, participar en una guerra d’agressió i opressió era inconcebible i contrari als manaments cristians de pau i amor al proïsme. Esta decisió no sols va ser una mostra de la seua valentia personal, sinó també una manifestació del seu compromís amb la pau i la justícia.

La posició de Jägerstätter no va ser fàcil ni sense conseqüències. Va ser arrestat i portat a juí, on es va mantindre ferm en la seua negativa a servir al règim nazi. Malgrat les pressions i la possibilitat de salvar la seua vida si cedia, Jägerstätter va triar mantindre’s fidel a les seues conviccions. En una sèrie de cartes emotives, recopilades en el llibre “Letters and Writings from Prison”, Franz i Franziska van intercanviar paraules d’amor, suport i fe. Estes cartes són un testimoniatge commovedor de la seua relació i de la força moral de Franz.

El 9 d’agost de 1943, Franz Jägerstätter va ser executat a Berlín per la seua objecció de consciència. El seu sacrifici va deixar un llegat de resistència pacífica i una inspiradora història d’amor i fidelitat als principis morals. Hui, és recordat com un símbol de la resistència contra la injustícia i la guerra. No obstant això, des de sectors d’esquerres, la seua valentia i la seua radicalitat han sigut sovint invisibilitzades a causa de les seues creences religioses, el seu profund pacifisme i el seu amor a la bellesa.

La seua vida i sacrifici han sigut immortalitzats en la preciosa pel·lícula “A Hidden Life”, que oferix una visió íntima de la seua lluita i l’amor que compartia amb la seua família, destacant la seua integritat i coratge enfront de l’opressió.

[Este article va ser publicat per primera vegada el 21 de juny en Diario Feminista]
[Imatge: Flickr]

By Mar Joanpere

Professora de sociologia a la Universitat Rovira i Virgili