Recentment, en la 1ª jornada de coeducació basada en evidències organitzada a Astúries per diversos docents, centres, Astúries AEBE i el grup CREA, es va dotar per primera vegada (sobre la base de les millors evidències d’impacte social) de ferramentes concretes al professorat per a afrontar la violència de gènere i l’educació afectivosexual dels nostres xiquets, xiquetes i adolescents en els centres educatius.

Passades unes setmanes, són ja molts els centres i docents que estan formant-se per a posar en pràctica, per exemple, el model dialògic de prevenció i resolució de conflictes, el club de valents i valentes violència zero i les tertúlies dialògiques sobre temes de gènere a partir d’articles d’alt impacte amb evidències en l’educació afectivosexual com són el discurs coercitiu, el miratge de l’ascens, la violència de gènere aïlladora i les noves masculinitats alternatives.

Este tipus de jornades i actuacions són les que creen sentit, transformació i millora. Per contra, resulten molt greus aquelles que se centren en ocurrències i en fer-se eco d’acusacions falses i maledicents (ha quedat molt clar estos dies en l’àmbit de la política) cap a, en este cas, investigadores i investigadors que són referents en temes de gènere. Este tipus d’accions brutes fomenten les amenaces que, el dia anterior a celebrar-se la jornada, van enviar persones anònimes per a intentar desprestigiar l’acte i als conferenciants. Especialment greu és que eixe fer-se eco dels pitjors ardits, que cauen en la violència de gènere aïlladora (legislada ja per unanimitat en els parlaments basc i català), vinguen de persones que ocupen llocs en institucions, sindicats o qualsevol àmbit; persones que haurien de posicionar-se amb les víctimes i vetlar per tot el contrari als atacs d’odi basat en faules que reforcen les posicions més reaccionàries i antiprogressistes.

El resultat malgrat tot?

Una jornada de coeducació basada en evidències plena de sentit i il·lusió per millorar la vida de tots i totes, dels xiquets i xiquetes i adolescents en primer lloc, i també de les seues famílies, de tota la comunitat educativa i en general de tota la ciutadania. Una jornada que va congregar el primer dia de vacances a més de 150 docents i persones de les seues comunitats; més i més persones que van conéixer quines són les evidències que milloraran les seues vides i funcionaran de veritat en els centres educatius, i més i més persones de l’àmbit de l’educació i altres àmbits que ens escriuen sol·licitant formació sobre evidències d’impacte social, en gènere i en millora educativa i social.

La 1ª jornada de coeducació basada en evidències d’impacte social va ser un meravellós èxit per ser un espai obert per al diàleg igualitari sobre la base de la millor evidència disponible fins al moment, que va animar i portarà a moltíssimes persones a moviments bottom-up de transformació i millora social gràcies al treball en temes de gènere en cocreació amb la investigació i les seues comunitats.

By Benjamín Menéndez

Professor de secundària a l'IES Alfonso II. Membre d'Asturies AEBE.