El cas de l’escola de persones adultes La Verneda-San Martí

Fa poc llegíem als mitjans de comunicació que la millor biblioteca nova del món, nomenada per la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA), estava situada al barri de la Verneda-Sant Martí de Barcelona. Com ha aconseguit un barri obrer convertir-se en un barri referent a nivell cultural?

La investigació “L’impacte social des dels moviments bottom-up: el cas de l’escola de persones adultes La Verneda-Sant Martí“ mostra com el lideratge dialògic promogut per esta escola va impactar positivament al barri, liderant iniciatives amb èxit des de la pròpia ciutadania (moviment bottom-up o des de la base).

L’escola naix a finals dels anys 70, a un dels barris més desafavorits de Barcelona, ​​que s’ha anat transformant amb els anys, gràcies a l’organització democràtica, igualitària i pluralista d’este centre. L’escola va liderar un moviment veïnal que va superar les postures classistes que negaven la possibilitat de les persones amb pocs estudis o necessitats educatives especials d’accedir a la lectura de les millors obres literàries, musicals, artístiques i científiques.

Tot seguit se sintetitzen els elements claus de l’èxit del moviment bottom-up liderat per esta escola:

  • Generar contextos i dinàmiques que promoguen un diàleg igualitari, mitjançant interaccions igualitàries on l’argumentació és el mitjà per a la presa de decisions, sense relacions de poder.
  • El rebuig a una ideologia única, incloent-hi la pluralitat de les veus. La ciutadania deixa les diferències a un costat per a fer front als problemes de les seues comunitats.
  • La creació de sentit com a motor de la participació a les seues vides. La ciutadania va a l’escola per a millorar les seues vides i les del seu entorn.
  • El sentiment de solidaritat implícit a l’escola.

«La solidaritat està impregnada una mica a l’ADN de Verneda, és un principi de l’aprenentatge dialògic, ja a les aules aprenem amb solidaritat» (Laia, col·laboradora)

Hui en dia, l’escola ha esdevingut un referent a nivell local i internacional. Podríem dir que és el resultat del somni d’una comunitat d’aprenentatge que va transformar el barri a través de la participació dialògica de la ciutadania a la cultura i l’educació. Això omple d’esperança les persones que creiem i somiem amb una educació que obri el món a totes les persones i les ompli de possibilitats: una educació amb impacte social.

[Imatge a color: Facebook]

[Imatge en blanc i negre: Article a Cuadernos de pedagogia]

By Mireia Barrachina

Orientadora educativa en la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana. Professora associada al Departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de València