Dins de l’educació sexual, s’inclouen habitualment tant excel·lents teories, normatives i pràctiques que milloren les vides dels qui les reben en escoles infantils, primàries i secundàries, com faules, normatives i pràctiques que destrossen adolescents. Convé tindre molt clars els requisits mínims per a diferenciar les unes de les altres. Expliquem ací cinc d’ells:

1) Coherència. Els qui imparteixen estes formacions han de ser persones que no exerceixen assetjament sexual ni violència de gènere aïlladora, ni en les seues vides professionals ni privades. Especialment, cal prioritzar aquelles persones que sempre defensen i fan costat a les víctimes. No doneu per descomptat este requisit, hi ha moltes persones “expertes” en educació sexual que assetgen en la seua vida privada, que fan violència de gènere aïlladora contra els qui més han fet costat a les víctimes, que tenen com a referents “intel·lectuals” a violadors que defensen els abusos sexuals a menors i que fan en les seues formacions, sense consentiment de les famílies, activitats que són en si mateixes assetjaments.

2) Ciència. Totes les formacions han de basar-se en les evidències científiques d’impacte social sobre este tema. Millorem la nostra salut si ens posem les vacunes que les evidències científiques d’impacte social han demostrat que superen el COVID i estan publicades en les revistes científiques top. Empitjorem la nostra salut si en comptes d’això bevem lleixiu com va dir el president d’un país molt poderós. Millorem la sexualitat si realitzem les actuacions que les evidències científiques d’impacte social Empitjorem la sexualitat si en comptes d’això realitzem actuacions basades en faules que són publicitades per algunes normatives oficials i per algunes persones formadores.

3) Llibertat. Llibertat sexual és triar lliurement si es vol tindre sexe o no, amb qui, quan, i com. No és més lliure sexualment qui té molt de sexe amb moltes persones que qui no té sexe, és lliure qui tria lliurement el que fa i el que no fa. Les formacions que presenten com a llibertat tindre més sexe amb més persones són totalment contràries a la llibertat. Si fa dècades s’atacava a xiques que tenien sexe, ara s’ataca als qui no ho tenen i amb molta freqüència eixos atacs es fan des de formacions d’educació sexual. 

4) Elecció. Les evidències científiques d’impacte social demostren que cinc minuts de sexe tòxic destrossen tota una vida i que la majoria del sector de xics que ixen de caça per la marxa nocturna parlen mal de les xiques que es lien amb ells. Presentar com a llibertat eixe tipus de relacions, com es fa en moltes formacions, és destrossar vides d’adolescents. Tindre molt de sexe (o poc) amb moltes persones (o només una) que no són violentes, que no menyspreen, millora la sexualitat i les vides. Liarse només cinc minuts amb només una persona que després menysprea no s’oblida mai en tota la vida i té conseqüències molt negatives per a la salut.

5) Amor i amistat. Les evidències científiques d’impacte social han deixat molt clar que el més important per a dur una vida satisfactòria, plena de felicitat, plaer, salut i atractiu, és la qualitat de les relacions més íntimes. Les claus són l’amor i l’amistat. Moltes formacions d’educació sexual es dediquen a atacar l’amor, a disseminar faules basades en teories defensores de les violacions (com els pseudoconceptes de micromasclismes o de mites de l’amor romàntic); moltes també es dediquen a atacar l’amistat afirmant que tots els homes són potencials assetjadors o dient que totes les relacions són relacions de poder.

[Imatge: iStock]

By Lídia Puigvert / Ramón Flecha

Lídia Puigvert, Nº 7 del món al rànquing científic en la categoria Gender Violence (Google Scholar) // Ramón Flecha, Nº 1 del món al rànquing científic en la categoria Gender Violence (Google Scholar)