Canviant les persones que canviaran el món

Sota el lema “com ajudar els xiquets a superar els desafiaments”, Harvard graduate school of education posa a l’abast de tots els públics la web del seu “Making Caring Common Project”. Un projecte que té com a missió contribuir a crear “un món on els xiquets aprenguen a preocupar-se pels altres i el bé comú, a tractar bé les persones dia a dia, a comprendre i a buscar l’equitat i la justícia, i a fer allò que és correcte fins i tot de vegades a costa d’ells mateixos.” Tota una declaració d’intencions darrere de l’educació com a eina per a transformar la societat.

La perseverança, l’ajuda i el treball conjunt són les claus que destaquen com a necessàries, posant el focus en la cura de les relacions i dels altres com a factor clau per a ajudar els xiquets i xiquetes a superar els desafiaments que ens planteja la societat actual, veient-los com a oportunitats per practicar i aprendre, lema que recorda molt a la proposta realitzada per Paulo Freire de “transformar les dificultats en possibilitats”.

El lloc ofereix una enorme quantitat de materials classificats per temàtiques que ens poden servir al nostre dia a dia a les aules amb els alumnes i famílies, i també com a pares. Trobem:

  • Informes sobre les barreres relacionades amb les cures i la salut mental, la lectura de les quals ens ofereix una fotografia realista de la situació actual i ens ajuda a buscar i adoptar les possibles solucions en la nostra tasca com a educadors.
  • Iniciatives desenvolupades a partir de les investigacions, que se centren en afavorir els valors de la solidaritat, el respecte, l’empatia i les cures, com per exemple la ja esmentada en este mateix mitjà de l’estratègia del mapeig de relacions per a evitar que cap xiqueta ni cap xiquet es queden sols als centres escolars.
  • Un grandíssim nombre de recursos per a famílies, educadors i universitats, elaborats i classificats per temes, com ara: cura, empatia i preocupació pel bé comú; aprenentatge socioemocional; assetjament sexual, misogínia i relacions romàntiques; prejudici i intimidació; o la transició i l’admissió a la universitat.

Activitats preparades per a imprimir, enquestes per a realitzar directament, vídeos organitzats per temàtiques Eines de les que podem aprendre, que podem utilitzar i que tenen darrere l’aval científic de la Harvard graduate school of education. Un gran banc d’informació i recursos per a famílies, alumnat i docents que advoquen per posar l’empatia, la solidaritat i el bé comú al centre; que ens ajuda a revisar les nostres actuacions i el nostre grau d’implicació en este sentit, tan sols amb una simple revisió dels materials.

[Imatge: mcc.gse.harvard.edu]

By Roger Doménech

Mestre d'Educació Primària i Educació Física