Amb el curs recent estrenat, moltes escoles seguim planificant diferents aspectes que repercutiran en els aprenentatges del nostre alumnat. Un d’ells, importantíssim, és el llibre o llibres de lectura que triarem per a treballar amb els xiquets, les xiquetes i els adolescents, ja que depenent de la seua qualitat literària, de l’adaptació que escollim i de com el tractarem, els diàlegs que es puguen generar seran més o menys enriquidors.

Les aventures de Tom Sawyer, de Mark Twain, pot ser una elecció molt encertada, i més si comencem prompte, ja que encara ho podem vincular amb les vivències de l’estiu, amb temes que poden desmuntar l’atractiu cap a l’aventura com a situació que implica risc, perill, inseguretat. Es presta a dialogar sobre temes profunds i universals que preocupen a xiquets, joves i adults, des d’una mirada crítica que permet detectar situacions o experiències que inclouen menyspreu, engany o manca d’interés per aprendre, per exemple. En contraposició, ajuda a establir criteris o les pistes que ens permeten detectar les relacions de bon tracte, la veritable amistat o l’amor ideal, despertant i consolidant al grup el desig per estes.

Una aposta segura és fer-ho mitjançant una tertúlia literària dialògica o fer lectura dialògica amb ells i elles, segons versions, edats i possibilitats. D’esta manera, entre tots i totes, també els voluntaris i voluntàries que hi participen (si és el cas), facilitarem un espai dialògic segur i lliure de violència on poder comunicar-nos, intercanviar idees, resoldre dubtes, consolidar vincles d’amistat, potenciar el desig cap a allò bo, bell i veritable, etc.

Com a mostra, vaig preguntar a xiquets i xiquetes que van participar, quan tenien entre 6 i 10 anys, en un petit grup de diàleg sobre Les aventures de Tom Sawyer al costat de persones adultes de confiança, si recomanarien llegir este llibre i per què, i les seues respostes van ser:

«Jo recomanaria llegir Tom Sawyer per a fer tertúlia perquè, sola, no m’agrada… Ui, doncs, no ho sé… perquè és molt de xulitos i fan unes coses! Perquè si ho parlem amb els nostres amics podem saber millor què és de valents i què no.»

«He llegit dues vegades el llibre: a classe i amb amics fora de l’escola. M’ha agradat molt però, si l’haguera hagut de llegir sol, no m’ho hauria acabat perquè no m’agradava què feia Tom amb els seus amics. I als meus amics del col·le tampoc. Pensaven com jo. Parlàvem de les coses que no estaven bé, de com els perjudicava. Jo patia per Tom.»

«És un llibre amb molts temes per a parlar. Si no ho haguera llegit en tertúlia, no ho hauria gaudit tant.»

«M’ha agradat llegir este llibre perquè els personatges que ixen són més o menys de la meua edat i les aventures que hi viuen podrien estar relacionades amb la vida real.»

«Recomanaria llegir Tom Sawyer perquè és un llibre molt emocionant per les estranyes aventures que té Tom, que les parlem i ens ajuda a saber que són perilloses. Si triem això, doncs… ens poden passar coses i passar-ho malament. No m’agraden les actituds violentes i egoistes que hi ha.»

Com es pot comprovar en les paraules, és sens dubte una lectura que els agrada, que els connecta amb els seus interessos i, en poder-la dialogar amb més persones, els pot ajudar a reflexionar sobre la importància de saber triar què, amb qui, quan i com, a qualsevol edat.

[Imatge: Freepik]

By Elísabet Gómez

Mestra d'educació infantil i primària