Les evidències científiques d’impacte social (ECIS) han demostrat la importància de la participació de les famílies i de tota la comunitat educativa per a la millora de tots els xiquets i xiquetes. La clau de tot això és que esta participació de la comunitat siga una participació educativa a través de les actuacions educatives d’èxit (AEE), les que el Projecte INCLUD-ED ha identificat com les actuacions que generen més millores en tots els plans educatius: el cognitiu, emocional i ètic i social, alhora, i en plena inclusió.

En este sentit, és molt esperançador vore com cada cop més professorat i més centres educatius participen en xarxes de formació i les creen al voltant de les AEE. Així, per exemple, a Astúries, des de la primera agrupació de centres aprovada fa dos anys pel Ministeri d’Educació (integrada amb tres centres més de Cantàbria, València i Múrcia), enguany seran un total de 7 agrupacions (que aglutinen més de 20 centres), les que aspiren a oferir el millor a les seues comunitats mitjançant projectes basats en evidències d’impacte social. Estes agrupacions inclouen també centres d’altres comunitats autònomes multiplicant l’impacte i millorant la implantació de les AEE.

Les xarxes de formació basades en evidències a través de programes oficials del Ministeri (com és el cas de les agrupacions) o de les comunitats autònomes (com és el cas de les xarxes formatives en AEE i EBE –educació basada en evidències– amb els centres de formació del professorat), estan sent una molt bona via per a una millora efectiva de l’educació on cada vegada més xiquets, xiquetes i adolescents i les seues famílies es veuen incloses per a complir els drets humans número 26 i 27 i apropar-nos a la consecució dels ODS, especialment el quart (educació de qualitat). Gràcies a estes agrupacions i xarxes centrades en les evidències científiques d’impacte social, i a les AEE en particular, cada vegada més docents i centres es reencanten amb la seua professió fent a poc a poc realitat el seu somni de ser autèntics artistes socials i oferir a les seues comunitats el dret a una educació de qualitat per a tots i totes i a la participació efectiva en el progrés científic i en els beneficis que en resulten.

Amb esta transformació acaba un curs acadèmic i se n’anuncia amb enorme il·lusió un altre amb cada vegada més escoles que partint de les ECIS es decideixen a oferir el millor “a les persones que canviaran el món”.

By Benjamín Menéndez

Professor de secundària a l'IES Alfonso II. Membre d'Asturies AEBE.