Com cada any, l’Associació Multidisciplinar d’Investigació Educativa (AMIE) celebra el XI Congrés Multidisciplinar d’Investigació Educativa (CIMIE), un congrés que naix amb l’ànim de superar les limitacions que el sistema feudal universitari del que veníem havia imposat. Al llarg de tota la seua trajectòria, el congrés ha contribuït abordant la millora de l’educació des d’un punt de vista interdisciplinar, a través del diàleg igualitari entre persones investigadores, docents i estudiants, millorant la situació de precarietat del professorat universitari fomentant la seua participació en investigacions d’impacte social i treballant per a assegurar el dret a la millor educació per a totes les persones per igual.

Enguany el CIMIE s’està celebrant els dies 6 i 7 de juliol a la ciutat de Santander i, com cada any, les diferents comunicacions, els panells i espais de diàleg apropen el coneixement existent sobre diferents àrees i temes a totes les persones assistents, tant en format presencial com online. Alhora, s’han creat les condicions ideals per a traslladar este coneixement a l’àmbit personal, social i laboral, a través de relacions igualitàries basades en l’ajuda i la solidaritat. D’esta manera, moltes persones investigadores (més de 700 persones, de 17 països) podran transferir el coneixement compartit (més de 300 comunicacions) als seus treballs de recerca, aconseguint així un impacte social en escoles, instituts i universitats.

Hem de destacar la conferència inaugural de Ramón Flecha, professor emèrit de la Universitat de Barcelona, ​​científic número 1 en Google Scholar a les categories impacte social i violència de gènere i número 8 en teoria sociològica, sota el títol “Les evidències científiques que milloren els resultats educatius”. En esta conferència, Ramón Flecha ha subratllat el dret de les famílies a conéixer quines són les evidències científiques d’impacte social (ECIS) que milloren els resultats i ha donat a conéixer 7 criteris que ens ajuden a diferenciar enganys, evidències científiques i ECIS en educació:

  1. Han millorat els resultats educatius a les escoles?
  2. Les evidències científiques són ECIS? Han demostrat impacte social?
  3. Les evidències han demostrat la seua replicabilitat a diferents contextos?
  4. Estes evidències estan avalades científicament? Estan publicades a les principals revistes científiques?
  5. Les persones que expliquen estes evidències ho fan amb rigor o les deformen amb la seua “creativitat”?
  6. Segueixen els criteris ètics de la ciència?
  7. Què diuen sobre això les plataformes científiques ciutadanes com Sappho i Adhyayana?

CIMIE, com cada any, ens ofereix un espai de llibertat i de diàleg, que aporta coneixement científic de forma democràtica sobre la base d’evidències científiques amb un ferm compromís ètic per la millora educativa. Es tracta d’un oasi, on a més podem escoltar idees tan revolucionàries com les que Ramón Flecha ens ha aportat hui, sobre el diàleg com a clau per a eliminar la violència i com la creació de relacions humanes basades en la bondat, la veritat i la bellesa ens apropa a la consecució dels nostres somnis.

By Blanca Febré

Professora en educació secundària