A la sombra de este árbol, de Paulo Freire

Hi ha llibres que amb la seua lectura impulsen les persones que els llegeixen a caminar cap a la millora del món. Són aquells llibres que posen el focus en els temes importants per a les persones, en les idees que ens preocupen, que ens estimulen o que ens il·lusionen. Si, a més de llegir-los, es poden dialogar i recrear entre persones diverses, estos llibres tenen un enorme impacte, no només a nivell professional sinó també a nivell personal. Permeten traçar camins que apropen les persones als horitzons d’eficàcia, salut i millors sentiments per a totes les persones.

A la sombra de este árbol (1997) té la particularitat de sacsejar connexions neuronals, el cervell i les idees de qui el llegeix, amb reflexions de gran calat teòric i pràctic, que uneixen la perspectiva científica i humana. Esta tasca, Paulo Freire la construeix en el terreny de la realitat que, alhora, es nodreix i viu de la il·lusió i de la intel·lectualitat dels plantejaments que tenen en compte les persones per posar en marxa accions basades en el diàleg per a transformar el món.

Els diàlegs sobre este llibre obren portes i finestres que es veuen reflectides en la manera d’actuar a les aules i les relacions entre persones. Una obra que transmet esperança, somnis possibles i camins realistes per a aconseguir-los.

Idees com ara transformar les dificultats en possibilitats, o frases com “som éssers de transformació i no d’adaptació” sorgeixen de les paraules d’este llibre i ressonen a les ments dels qui comparteixen l’obra. D’esta manera, es retroalimenten idees i accions que van en esta línia, trencant les barreres dels discursos segregadors, elitistes i ineficaços. Alhora, el llibre suggereix plantejaments que critiquen de manera profunda i clara les realitats que fan malbé les persones sumint-les en entorns desencantats i destructius.

A la sombra de este árbol construeix ponts mentals, de sentiments i accions, entre les persones que troben les millores en una realitat plena de diversitat, plena d’amor i empatia. Una realitat que busca millorar-se des de les persones il·lusionades per la vida, reencantades per la passió de compartir-la, una vida en què es combinen el coneixement científic i el somni de la utopia. 

A l’ombra d’este arbre, Freire ens regala una lectura que la ciència ja ha demostrat que millora l’educació de les persones que canviaran el món.

[Més recomanacions de lectures que milloren el món de l’educació]

By Josep Maria Canal

Mestre d’educació especial i primària. Professor de la Universitat Internacional de València. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la inclusió educativa, les Noves Masculinitats Alternatives i la socialització preventiva de la violència de gènere.