Female High School Teacher Standing In Front Of Interactive Whiteboard Teaching Lesson

Cada vegada hi ha més iniciatives socials, polítiques i escolars que tenen en compte la veu de la infància i la joventut en la presa de decisions i lideratge. Sobretot creixen les iniciatives que versen sobre aquells temes que els importen més. Poden ser temes educatius, d’oci, de cultura. Temes també de salut, benestar, prevenció de la violència, violència de gènere, suïcidi.

El consens existent sobre la necessitat de les seues veus per a un major impacte i millora en el desenvolupament de les seues vides i el de les nostres societats és cada cop més gran. Això pot suposar un component preventiu important. En canvi, moltes d’aquestes iniciatives, algunes sobre temes crucials en les vides de xics i xiques, obvien una de les potes elementals en aquest lideratge infantil: el coneixement científic que ja ha donat millores en els temes que cal tractar.

Les iniciatives de més èxit tenen clars tots dos elements bàsics: és imprescindible incloure les veus dels menors en els avanços i lideratge dels temes que més els preocupen, i és clau fer-ho incloent-hi el coneixement científic.

No fer-ho així té tres conseqüències clares:

  1. No obtenim resultats en la majoria dels casos. Quan sí que els obtenim, les millores són a curt termini i només d’uns quants.
  2. Els xiquets i xiquetes no donen validesa a allò que se’ls transmet i acaben atrets per altres discursos perjudicials per a les seues vides.
  3. Els i les joves es desencanten i perden sentit en alguns temes tan importants. No hi veuen “alternativa d’èxit”.

Que les i els menors participen del coneixement científic és molt important i valuós. Ho és que ho facen de l’astronomia, la robòtica, les enginyeries, etc. Ara bé, és igual de necessari que participen també del coneixement científic relatiu a la prevenció del bullying, les relacions afectivosexuals, assolir vides felices o l’amistat. És important assegurar que avancem en un i altre sentit.

[Imatge: iStock]

By Esther Roca

Durant 12 anys, mestra d'educació especial i assessora d'educació inclusiva en la Generalitat Valenciana. Actualment, professora de la Universitat de València. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit en diversitat de grups socials i etapes d'aprenentatge, la formació docent, la inclusió educativa i la socialització preventiva de la violència de gènere.