El 12 de maig es celebra el Dia de les Dones en les Matemàtiques, en honor a la data de naixement de Maryam Mirzakhani, de qui ja parlàrem en un article anterior. Si tenim en compte que les evidències científiques ens diuen que els estereotips de gènere en l’educació matemàtica són perjudicials per a les alumnes, i que per tant hem de contribuir que les xiquetes creguen que l’aprenentatge de les matemàtiques res té a veure amb el gènere i han de confiar en les seues pròpies capacitats, podem mostrar diferents referents femenins dins del camp d’aquesta ciència.

Així tenim a la ucraïnesa Maryna Viazovska qui, als 37 anys, ha estat la segona dona en guanyar la Medalla Fields, especialitzant-se en la teoria dels nombres, i resolent un problema plantejat fa més de 400 anys per Johannes Kepler. Viazovska ha demostrat numèricament la millor manera d’emmagatzemar esferes en diferents dimensions.

També podem fugir de l’estereotip que diu que les dones tradicionalment han sigut millors en literatura que en ciències, amb dones que han estat guardonades en una edat més madura i que duen una llarga trajectòria d’investigació matemàtica, com Karen Uhlenbeck, qui va rebre el premi Abel als 76 anys pels seus pioners descobriments sobre equacions diferencials parcials geomètriques, la teoria de gauge i els sistemes integrables, així com per l’impacte del seu treball en temes d’anàlisi, geometria i física matemàtica. A més a més, ha sigut mestra inspiradora i mentora de milers d’estudiants, ferma defensora de la igualtat de gènere en el món de les ciències en general, i de les matemàtiques en concret, creant diferents programes i premis a la universitat de Princeton i UT Austin.

Per últim, cal afegir que crear encontres feministes dialògics, per exemple, mostrant i parlant de referents femenins matemàtics, contribueix que passem al llenguatge de la possibilitat. Així, augmentem l’autoestima de l’alumnat i canviem els estereotips imposats per la societat per evidències, fins i tot aportant contribucions feministes que ajuden a superar i previndre la violència de gènere (Puigvert, 2016).

[Fotografies de Flickr i Wikimedia Commons]

By Zaida Mas

Mestra d'infantil i primària