Recentment vam publicar, a partir de la lectura i diàleg sobre l’article Barreres i facilitadors per a revelar abús sexual en la infància i l’adolescència, algunes claus per a afavorir la denúncia d’abús sexual com més prompte millor, destacant com d’important és contribuir des dels espais educatius a crear ambients segurs on els xiquets, les xiquetes i adolescents puguen aprendre a identificar-ho, fins i tot preveure-ho, i sobretot on senten la llibertat de denunciar-ho (dins o fora de l’escola), sabent en qui confiar perquè sentiran el seu suport.

D’esta manera, existixen ja a tot el món molts centres escolars on s’estan duent a terme accions que permeten dialogar entorn de conceptes que permeten als i les menors posar nom a situacions, sentiments i actituds protectores, facilitadores de relacions saludables i de qualitat, dotant-les d’atractiu, en contraposició a aquelles que no ho són, i permetent-los, doncs, reconéixer les darreres per a demanar ajuda i detindre-les.

Entre estes accions, els centres educatius que es preocupen per implementar actuacions educatives d’èxit com el model dialògic de prevenció i resolució de conflictes i el club de valents i valentes violència zero, així com per promoure espais de diàleg com les assemblees de representants, per exemple, asseguren treballar contra l’abús sexual infantil. No fer-ho ja no és una opció per a estos centres. Estes actuacions obrin possibilitats de dialogar sobre:

  • què és l’amistat,
  • la importància de la solidaritat,
  • què significa el bon tracte,
  • com protegir-se a si mateix i a altres persones,
  • amb qui ens agrada estar,
  • què és la coacció o la pressió social, etc.

Però no és només un diàleg, sinó que són converses que giren entorn del coneixement que proporcionen les evidències científiques, i este fet marca la diferència. Les interaccions que es creen —i recreen en altres espais— passen a formar part d’una pràctica habitual i natural que protegirà la infància i a l’adolescència, ja que els possibilitarà accedir a rigorosa informació i a aprenentatges i formes de socialització de qualitat.

Si en el teu centre educatiu feu el pas valent de treballar per l’erradicació de l’abús sexual infantil, podeu obrir espais de diàleg amb familiars, professorat i alumnat a partir de lectures dialògiques amb base científica.

[Imatge: Freepik]

By Elísabet Gómez

Mestra d'educació infantil i primària