El somni de tindre relacions de qualitat, incloent-hi l’amor romàntic, té un efecte protector per a les persones que ho desitgen i treballen amb entusiasme per a fer-ho realitat triant a les persones que també tenen eixe desig profund que allò que és bo siga atractiu i allò atractiu siga bo.

La investigació ja ha identificat que l’amor romàntic contribuïx a tindre relacions de qualitat en les quals s’unix el desig amb els millors sentiments. I no el contrari. Impulsar als xiquets i xiquetes, xics i xiques, a creure que si somien tindre relacions boniques, plenes de sentiment i amor, estan més exposats a la violència, s’ha vist que és una faula i que els espenta a tindre relacions buides de sentiments, instrumentals i perilloses perquè es vinculen fàcilment a la violència, amb els riscos que això comporta.

Treballar a les escoles i instituts amb accions que tracten l’amistat verdadera i l’amor romàntic i ideal, entés com la relació afectiva que es basa en sentiments profunds d’afectivitat, d’amor, de solidaritat i de llibertat, ja sabem que prevé de la violència. Sabem que protegix perquè també es relaciona amb el somni de tindre una relació i una vida de qualitat, i allunya a les persones del discurs coercitiu dominant que espenta a triar persones contràries a estos elements de l’amor romàntic. Si es tria a una persona dominant per a tindre una relació, estable o esporàdica, el sentit comú ja ens indica que la relació pot ser tempestuosa, desagradable i violenta.  A més, ara, la investigació sobre socialització preventiva de la violència ja ens està donant moltes evidències i molts arguments per a afavorir actuacions d’èxit que ens permeten treballar en els centres educatius i en qualsevol entorn promovent l’amor romàntic, els millors sentiments, els somnis, que trenquen el discurs coercitiu dominant.

[Imatge: Freepik]

By Josep Maria Canal

Mestre d’educació especial i primària. Professor de la Universitat Internacional de València. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la inclusió educativa, les Noves Masculinitats Alternatives i la socialització preventiva de la violència de gènere.