Qualsevol quantitat d’activitat física és millor que cap!

Qualsevol quantitat d’activitat física és millor que cap i, com més, millor. Esta és la premissa de l’OMS per a combatre el sedentarisme i impulsar una vida més activa. Estes solen ser dates en què tenim un poc més de temps per a nosaltres i per a la família, convertint-se en moments ideals per a compartir una mica d’activitat física.

Cada vegada tenim més evidències científiques sobre com millorar la salut; altres vegades hem parlat de la importància de envoltar-se de relacions (esporàdiques o duradores) de qualitat, de ser una bona persona o de la importància de tindre sentit a la vida. Ara afegim la importància de fer un poc d’activitat física, adequada a l’edat i a les característiques de la persona. Com hem dit, són uns dies ideals per fer una caminada o anar amb bici, apropar-te caminant a vore els amics i amigues, visitar la teua ciutat (o una altra de diferent) amb un agradable passeig o ballar amb qui tries.

L’OMS (2020) ens oferix una guia en què podem consultar directrius i recomanacions per a molt diverses persones: xiquets, xiquetes i adolescents de 5 a 17 anys, adults de 18 a 64 anys, persones grans a partir de 65 anys, dones embarassades i en puerperi, adults i gent gran amb afeccions cròniques i xiquets, xiquetes i adolescents i adults amb discapacitat.

En este article recollirem recomanacions generals, però a la pròpia guia es pot accedir a cadascuna de les etapes vitals per a llegir en concret les directrius de cadascuna. Entre els missatges principals en destaquem alguns:

  1. L’activitat física és bona per al cor, el cos i la ment: l’activitat física pot reduir els símptomes de depressió i ansietat i millorar la concentració, l’aprenentatge i el benestar en general.
  2. Qualsevol quantitat d’activitat física és millor que cap i, com més, millor: es recomana almenys entre 150 i 300 minuts d’activitat aeròbica moderada a la setmana (o l’equivalent en activitat vigorosa) per a tots els adults i una mitjana de 60 minuts d’activitat física aeròbica moderada al dia per als infants i adolescents.
  3. Tota activitat física compta: pot integrar-se a la feina, les activitats esportives i recreatives o els desplaçaments (a peu, amb bicicleta o en algun altre mitjà rodat), així com en les tasques quotidianes i domèstiques.
  4. L’enfortiment muscular beneficia totes les persones: les persones grans (a partir de 65 anys) haurien d’incorporar activitats físiques que donen prioritat a l’equilibri i la coordinació, així com a l’enfortiment muscular, per a ajudar a evitar caigudes i millorar la salut.

Compartir amb els nostres fills i filles, i amb amistats o família, els beneficis de l’activitat física per a la salut és una oportunitat per a prendre una decisió més lliure sobre la base de la informació que es té. En alguna ocasió sentim frases com “tant se val, si esta persona feia molt exercici i mira el que li ha passat”. Evidentment, cadascú ha de prendre lliurement la decisió d’incorporar hàbits saludables a la seua vida o no, però estes frases moltes vegades emmascaren un desig que altres persones no ho facen perquè tu no ho vols fer. A més, és tan fàcil com anar a les dades que, per exemple, es mostren a l’informe de la pròpia OMS.

Podria ser un nou propòsit per a l’any nou, millorar la salut dels més menuts i la nostra, incorporant a les nostres vides, si ho desitgem, allò que la ciència ha demostrat: relacions de qualitat, ser una persona bondadosa, trobar un sentit en la vida i tindre hàbits que incloguen l’activitat física diària.

[Imatge: Freepik]

By Sara Carbonell

Mestra d'educació especial i primària. Directora del CEIP L'Escolaica. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la socialització preventiva de la violència de gènere a les escoles i la prevenció de la violència des d'edats primerenques.