Tradicions que unixen diferents generacions: Veiem junts “Qué bello es vivir”?

Esta història va començar en un viatge amb cotxe la nit de Nadal. Són dates en què, igual que moltes persones, viatgem per a celebrar amb familiars i amistats que arriba el Nadal i, amb ell, il·lusions de retrobament. Però aquell viatge ens va regalar una sorpresa mentre escoltàvem la ràdio: va aparéixer una història que no coneixíem; era la història de “Qué bello es vivir”.

Després d’escoltar esta versió radiofònica, no vam poder evitar buscar-la per a vore-la i, posteriorment, compartir-la amb amistats, ja que no ens volíem quedar només per a nosaltres esta preciosa història. Més tard, hem pogut participar en tertúlies dialògiques de pel·lícules i l’enamorament d’esta pel·lícula i versió radiofònica ha crescut tant amb les interaccions que ha esdevingut una meravellosa tradició nadalenca. La veritat és que és una història que tradicionalment es veu en estes dates nadalenques perquè destaca valors que moltes persones dipositen als seus desitjos cada any: les relacions personals de qualitat; la preocupació per les coses importants de la vida, pels temes que ajuden a totes les persones; o que la solidaritat siga socialment reconeguda en forma d’amistat i de col·laboració.

És una història per a tots i totes, es pot compartir amb els nostres fills i filles (de totes les edats), a les aules amb l’alumnat, amb les nostres amistats estos dies de reunions… doncs crea oportunitats per reflexionar i dialogar junts sobre alguns dels elements que ixen a la pel·lícula. Com ja sabem, estos moments poden ser molt transformadors perquè ens ajuden a posar l’atractiu en la bondat i les relacions de més qualitat basades en els millors sentiments, fins i tot entre persones que no es coneixen. Pot ser una nova tradició nadalenca que quede a la memòria de xiquets i grans.

Sabem la importància que tenen en la nostra socialització les pel·lícules que hem compartit en la nostra infància i adolescència i esta, encara que siga en blanc i negre i siga una pel·lícula que té dècades, agrada i apassiona a totes les persones, incloses les més joves. Agrada a tots i totes per la qualitat del seu contingut i per com és de bella. Per tot això, esta és una pel·lícula molt recomanable per a vore-la especialment el dia de Nadal, però també en qualsevol moment de l’any.

[Imatge: Freepik i Wikipedia]

By Josep Maria Canal

Mestre d’educació especial i primària. Professor de la Universitat Internacional de València. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la inclusió educativa, les Noves Masculinitats Alternatives i la socialització preventiva de la violència de gènere.