Els i les que gaudim de la lectura de clàssics amb el nostre alumnat, família, amistats o companys i companyes ja coneixem els bonics sentiments que es generen en estes tertúlies. Any rere any comprovem com la lectura dialògica possibilita l’escolta respectuosa de totes les veus gràcies a la participació igualitària, una comprensió més profunda del text gràcies a les interaccions solidàries i un increment de la motivació cap a la lectura.

Tot i això, sovint es posa en solfa la necessitat de les obres clàssiques per a obtenir bons resultats. En este diari s’han ofert diverses raons per a fer servir les millors obres literàries. No obstant això, una recent investigació en la prestigiosa revista Nature aporta un argument més a favor del seu ús. La investigació va ser longitudinal i van participar-hi més de sis mil adolescents alemanys d’edats compreses entre 10 i 15 anys. La hipòtesi era que la lectura de ficció podria millorar les habilitats cognitives i socials dels lectors i en conseqüència augmentar-ne el comportament prosocial. Per això es van tindre en compte diversos gèneres, com no-ficció, còmics, literatura popular i clàssica. El resultat va ser que, dels gèneres analitzats, només la literatura clàssica va aconseguir millorar el comportament prosocial i l’ajustament social dels adolescents. 

A la investigació es recorda que cal no obviar que el comportament també està influenciat per altres variables com l’educació parental i la socialització entre parells. No obstant això, sabem per altres investigacions que el contingut dels productes d’oci i culturals també influeix en el nostre comportament. Si bé este estudi demostra que la lectura de llibres clàssics millora el comportament, sabem per altres investigacions que les tertúlies literàries dialògiques amplifiquen este efecte en ser compartides a través del diàleg igualitari.

Trobem doncs ací un argument més per a impulsar les tertúlies literàries dialògiques cada vegada en més espais i que es realitzen atenent al rigor que la nostra infància es mereix, és a dir, usant les millors obres que mai s’hagen escrit. Dit d’una altra manera: de la mateixa manera que un nutricionista ens recomanaria fruites i verdures per a millorar la nostra salut, és recomanable que la infància accedisca a espais on puga compartir literatura clàssica per a millorar les seues relacions i salut mental.

[Imatge: Pexels]

By Gontzal Uriarte

Mestre d'educació especial i primària