Enguany he tingut el plaer de donar una assignatura preciosa a l’últim curs del Grau en Pedagogia. M’apassiona ser docent universitària i treballar les meues assignatures creant espais de diàleg igualitari on els puga escoltar. Este curs ha sigut tot un repte centrar el diàleg al voltant dels temes centrals de la meua assignatura. En esta etapa de la seua vida, qualsevol estudiant d’últim curs troba un sentiment d’incertesa que és difícil de gestionar. Si a això hi sumem les poques expectatives laborals que a nivell social es promouen, pot resultar desconcertant.

Els pedagogs i pedagogues, a més, ens trobem amb un panorama encara més difícil davant la notícia que va emergir a la Generalitat Valenciana on ens excloïen dels serveis socials. Això no és nou, la nostra figura sempre ha estat impregnada de rivalitats professionals i acadèmiques que tenen poc a vore amb la multidisciplinarietat i dialogicitat de les societats actuals, en l’àmbit professional, acadèmic i ciutadà. Potser caldria crear espais de diàleg a la Universitat que ens ajuden a trobar el nostre camí, delimitar les nostres funcions i empoderar-nos, perquè del que no hi ha dubte és que la Pedagogia és una carrera preciosa i immensament necessària per a la nostra societat.

M’agradaria aportar una mica de llum a este debat i, especialment, a l’alumnat del Grau de Pedagogia. Esta carrera sí que té eixides laborals i no només en l’àmbit educatiu formal on treballem com a professorat d’orientació educativa, especialitat a la qual em dedique. De fet, de la meua promoció, la gran majoria de companys i companyes es dediquen a l’àmbit no formal. A continuació replegue les veus de grans professionals de la pedagogia que estan treballant en àmbits diversos, així com allò que per a elles va significar i va ajudar la pedagogia en la seua trajectòria professional:

La pedagogia m’ha aportat la capacitat de transversalitat a tots els àmbits socials i adaptació als canvis aprenent d’una forma multidisciplinar i en equip. Per a ser agent d’igualtat vaig trobar a faltar assignatures que treballaren la perspectiva de gènere. Per això el màster de gènere i igualtat va ser clau.

Erica Domingo (Agent d’Igualtat)

La pedagogia m’ha aportat moltes coses, però ensenyar a ensenyar i la reflexió sobre com l’educació i com eduquem poden lluitar contra l’exclusió social o poden perpetuar-la és el que més destaque hui.

Carolina Grau (Tècnic d’inserció laboral, intermediadora d’inserció laboral i professora associada a la Universitat de València)

Com a orientadora educativa ser pedagoga, a banda de formació teòrica i pràctica, em fa tindre moltes vegades una visió diferent. Em proporciona centrar-me en actuar abans que diagnosticar. Em fa posar el punt de vista a l’acció per a després poder valorar-la i millorar.

Diana Mateu (Orientadora educativa)

La pedagogia m’ha permés reconéixer els processos interns de l’educació superior, liderar equips i posar en marxa l’organització d’un títol universitari en base a metodologies.

Verónica Más (Directora de Màster Universitari. Docent i investigadora)

La pedagogia m’ha aportat com ensenyar a les persones habilitats socials, empatia, psicologia, entre d’altres. M’ha fet més fàcil saber com tractar les persones, en este cas els candidats (en selecció). Els valors que es transmeten en pedagogia, d’intentar un món millor, de la importància de l’aprenentatge continu… És una cosa que sí que continue al meu dia a dia i que considere indispensable.

Abraham de Miguel (Tècnic de Selecció i Avaluació. Recursos Humans)

Sóc responsable d’experiència docent en AulaPlaneta, on la pedagogia aporta un valor incalculable per a la formació del docent, l’organització i la didàctica escolar. Sóc responsable d’experiència a l’estudiant en Datekna. En este lloc he dissenyat instruccionalment un curs/bootcamp de Data Science, on la pedagogia ha aportat el coneixement per a dissenyar experiències didàctiques innovadores amb gamificació, ABP, SCORMS, etc. Sóc Directora de TFM a la UNIR en el Màster de formació de professorat i en l’especialitat d’Informàtica i Tecnologia educativa. El treball de pedagoga no et toca a la porta, has de ser constant, inventar-te tu les teues oportunitats, fer-te veure i demostrar que estàs capacitat per a fer-ho.

Estefanía Sánchez (Pedagoga en diversitat d’àmbits)

Com es reflecteix en estos relats, la pedagogia té una gran diversitat d’eixides professionals. De fet, el gran ventall de possibilitats que ofereix fa que siga difícil saber cap a on dirigir-te una vegada acabada la carrera. Crec que esta és l’assignatura pendent de l’educació superior: l’alumnat necessita orientació professional, aprendre cap a quin horitzó dirigir-se i guiar el camí.

[Foto de rawpixel.com en Freepik]

By Mireia Barrachina

Orientadora educativa en la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana. Professora associada al Departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de València