Students and young teacher having a conversation at classroom

Aquests dies, en la universitat, amb el grup d’estudiants amb els quals treball, estem desenvolupant el concepte d’entorn segur. Segons el marc en el qual ens movem, s’entén per entorn segur l’espai que garanteix que totes les relacions es gestionen des de la seguretat de totes les persones i la garantia que totes reben el respecte i tracte adequats al valor infinit de totes les persones.

En algunes ocasions, quan es parla d’aquests temes, les propostes, les indicacions, les reflexions se centren en el tema de l’assetjament en general i en la violència de gènere en particular. Tanmateix, l’entorn segur és molt més que això perquè pretén construir un clima en el qual tots estiguem bé, assegurats, a gust, centrats a créixer i amb la garantia del respecte dels nostres drets. Construir un entorn segur va més enllà d’evitar l’assetjament o la violència, perquè quan s’asseguren relacions sanes, lliures, respectuoses i cordials, la violència desapareix i, si sorgeix algun cas, ràpidament la mateixa institució i totes les seues persones s’activen per a denunciar i protegir.

El mateix pot ocórrer quan parlem d’atenció a la diversitat. La primera idea és pensar en aquelles persones amb alguna mena de dificultat o discapacitat. No obstant això, quan es parla d’atenció a la diversitat han de reconéixer-se, almenys, dues idees bàsiques: la diversitat enriqueix i la diversitat comprén més que la referència a les persones amb necessitats de suport educatiu (article 3 de LOMLOE, 2020).

Perquè quan parlem de diversitat ens recolzem en el seté principi de l’aprenentatge dialògic: “igualtat de diferències” i, a partir d’ací, reconeixem totes les diferències i les aprofitem per a un vertader aprenentatge inclusiu. Per descomptat, no podem oblidar basar-nos en les evidències científiques.

Aquests dies els estudiants d’una classe del Grau d’Educació Primària, dins d’un Projecte Interdisciplinari, han de dissenyar una aula per als xiquets i xiquetes d’entre 6 i 12 anys. I, entre altres indicacions més formals, els hem indicat que a més de l’espai, és rellevant proposar formes de treball que ajuden al màxim desenvolupament de tots els xiquets i xiquetes. Per a això els hem proposat l’article How Inclusivament Interactive Learning Environments Benefit Students Without Special Needs, on es demostra que la vertadera inclusió educativa és la que garanteix els millors resultats per a tot l’alumnat, tant en l’equitat d’oportunitats com en la igualtat de resultats, perquè tots aprenen per mitjà d’interaccions basades en el diàleg igualitari i la solidaritat (tertúlies dialògiques i grups interactius). L’interessant de l’article és que, a més, aquests espais interactius d’aprenentatge són vertaders entorns segurs.

[imatge: iStock]

By Jesús Marauri

Coordinador de Formació Contínua. Departament d'Innovació i Organització Educativa. Facultat d'Educació i Esports. Universitat de Deusto.