tertulias científicas Alfonso II Periódico Educación

Fa quatre cursos (abans de la pandèmia), a l’IES Alfonso II d’Oviedo començàvem la implementació de les actuacions educatives d’èxit en un centre de més de mil estudiants procedents de quatre continents diferents i de contextos socioculturals i econòmics diversos.

Tot i la COVID-19, la il·lusió i confiança en la ciència es van enfortir, la qual cosa ens va dur a posar en marxa les tertúlies científiques dialògiques (TCD). Per això es va partir de les evidències que mostren la necessitat de vincular les literacitats específiques de les àrees amb les pròpies disciplines científiques i de la pròpia evidència de les tertúlies científiques dialògiques, AEE clau per apropar a l’alumnat les fonts més rellevants del coneixement científic a través d’interaccions de qualitat, gràcies als principis de l’aprenentatge dialògic. 

“A muscles de gegants” hem oferit al nostre alumnat textos científics clàssics: en els dos darrers cursos, més de 190 alumnes de 4t ESO, PMAR i 1r de batxillerat han llegit i dialogat junts a TCD sobre les “conclusions finals” de L’Origen de les espècies de Charles Darwin, sobre el pròleg d’Albert Einstein a l’obra de Max Planck On va la ciència?, sobre L’Origen de la vida d’Oparin i sobre les Memòries de la meua vida de Santiago Ramón y Cajal.  

Aquests textos clàssics van enfrontar l’alumnat a reptes cognitius elevats, i gràcies a l’enfocament dialògic de les TCD van aconseguir, segons ells mateixos, expressar els pensaments més profunds; des de temes sobre religió i ciència, sobre les diferents motivacions per a dedicar-se a la ciència, sobre la naturalesa mateixa del coneixement científic, a altres qüestions de nivell elevat per a qualsevol adult lletrat en ciència o interessat per ella. 

No podem establir relació de causalitat entre la realització d’aquestes tertúlies i l’augment de matrícula observat enguany a les assignatures optatives d’aquesta àrea, però destaquen per il·lusionants, positives i transformadores les valoracions qualitatives de professorat, alumnat i persones voluntàries participants a les TCD. Han omplert de sentit l’esforç per acostar-se a aquests textos i transformar les aules de ciències en espais dialògics on l’ètica, l’estètica i el coneixement caminen de la mà de “la joventut més jove”.

By Benjamín Menéndez

Professor de secundària a l'IES Alfonso II. Membre d'Asturies AEBE.