Una extraordinària transformació actual m’ha fet vore una altra vegada la màgia que sempre continuarà tenint el llibre. Hi ha llibres que han generat millores impressionants de la humanitat, per descomptat el Mahabharata, les Mil i una nits, El Quixot o el Ulyses de Joyce, però també el que més impacte ha tingut en l’eliminació de l’esclavisme, escrit per una dona (Harriet Beecher): “La cabanya de l’oncle Tom”. Els qui ridiculitzen este llibre no saben o, pitjor encara, oculten que va fer més per l’abolició de l’esclavitud que aquells als qui admiren i que va ser la novel·la més comprada en el món de tot el segle XIX.

Fa molts anys que qüestionàvem que es considerara a Durkheim i Weber “pares de la sociologia” mentres s’invisibilitzava a la seua principal cofundadora: Jane Addams. Al desembre de 2022 es publica el llibre “La societat dialògica”, donant arguments molt sòlids per a deixar molt clara la veritat. Pocs mesos després, les professores de la Universitat de Granada llancen el meravellós projecte “Visibles” destacant, entre altres, a Jane Addams.

Ara ja ningú qüestiona en públic que Jane Addams és cofundadora no sols del treball social sinó també de la sociologia. Els arguments que es donen en este llibre són molt sòlids i refuten tot el que fins ara s’havia dit en contra. No obstant això, ha tingut ara un impacte molt transformador la seua presentació en el conjunt d’una obra global, comprensible per tot el món i infinitament més teòrica que els llibres que no s’entenen per a intentar ocultar la ignorància de l’autor.

Qui no vulga ser sense saber-ho una marioneta de la pitjor publicitat, és millor que llija llibres i dialogue sobre ells. Això sí, que siguen llibres molt ben triats. La Societat Dialògica diu sobre Jane Addams:

«Igual que artistes pictòrics pinten quadres diferents, també hi ha artistes socials que fan creacions socials diferents com Jane Addams, premi Nobel de la Pau (…) De fet, l’art social està més relacionat amb les nou muses que l’art pictòric, perquè una de les tasques de la musa Clio és mantindre vives les accions generoses dels éssers humans, i les creacions socials realitzades per Jane Addams són accions molt generoses.”

[Imatge: ndla.no]

By Marta Soler

Doctora per la Universitat de Harvard. Ex-presidenta de l'Associació Europea de Sociologia.