Right to Be (Dret a ser) és una associació nord-americana sense ànim de lucre que organitza setmanalment formacions gratuïtes en línia sobre bystander intervention.

El treball de Right to Be, en les seues pròpies paraules, “se centra en convertir l’afecte que ens tenim els uns als altres en accions senzilles, creatives i eficaces”. El seu objectiu és construir un món, dia a dia i acció a acció, en què puguem exercir el dret de ser qui som allà on estiguem. Es preocupen especialment pels col·lectius més vulnerables, en el cas dels Estats Units, les dones, persones LGBTI+, persones amb diversitat funcional, població negra, llatina, asiàtica o minories religioses.

Right to Be va nàixer el 2005 com un grup de 7 joves que volien acabar amb l’assetjament en espais públics. Des de llavors, s’han expandit enormement. Ja estan aconseguint els seus somnis: les seues formacions han arribat a més de 750.000 persones, i el 76% dels assistents que van presenciar assetjament després d’assistir a una de les seues formacions van declarar haver intervingut d’alguna manera.

Les formacions solen durar 1 hora, algunes en un horari compatible amb Espanya. Us deixem ací informació sobre les properes formacions en línia que realitzaran. Expliquen de manera senzilla les estratègies de posicionament i presenten escenaris pràctics per visualitzar com etposicionaries en defensa de les víctimes i per tallar la violència que està passant en el cas. A la seua formació expliquen les 5 D, és a dir, 5 maneres de posicionar-se que ja hem explicat en cinc articles en PE. Estes estratègies estan basades en el posicionament actiu dels testimonis (bystander intervention).

Però fan molt més que estes formacions. A la plataforma HeartMob, les persones que patixen assetjament en línia poden demanar exactament el tipus de suport que necessiten, i obtenir-ho quan ho necessiten, per part de upstanders verificats amb les eines i els recursos per a ajudar.

Si vols formació sobre bystander intervention per a posar fi a la violència, sumant més evidències científiques d’impacte social, tens la sort que l’any passat va finalitzar el projecte europeu Up4Diversity, que va crear uns materials formatius sobre bystander intervention, concretats en el benefici de la joventut LGBTI+, però transferibles a qualsevol col·lectiu. Van formar més de 200 persones educadores i van recollir el seu impacte en un article científic recentment publicat. Les persones investigadores que van liderar el projecte mostren la seua disponibilitat per a apropar estes evidències en format presencial i en línia.

Des de Right to Be treballen per fer realitat, des d’actuacions basades en evidències científiques, un món lliure d’assetjament i ple d’humanitat. I tu, què fas al teu dia a dia per fer complir este somni col·lectiu?

[Imatge: Perfil de Right to Be – LinkedIn]

By Guillermo Legorburo

Doctor per la Universitat Rovira i Virgili amb una tesi sobre upstanders des de les masculinitats i l'educació per a erradicar la violència de gènere. Graduat en Magisteri d'Educació Primària.