Ha arribat el final de curs escolar i universitari. Amb ell, comencen les escoles d’estiu, els campaments i les vacances. És temps de festivals, de passar uns dies al poble o a l’apartament… Així, la immersió en contextos diversos en què els xiquets i les xiquetes, els i les adolescents i joves, es troben davant de situacions i persones, de vegades desconegudes, on el més important per a sentir-se bé serà saber triar lliurement amb qui estar i què fer.

Les famílies i les amistats tenim un paper important a l’hora d’ajudar que els nostres fills i filles o els nostres amics i amigues aprenguen a escollir lliurement relacions de qualitat, ja siguen d’amistat profunda i duradora, ja siguen amistats d’estiu o una grata companyia al parc, a la platja o en espais d’oci nocturn.

Com ja sabem, la base està en el diàleg, en allò que parlem de forma preventiva en els nostres moments compartits com poden ser sopars, dinars o dies de platja, donant-li molt d’atractiu a com s’està de bé quan compartim el nostre temps amb persones amables i divertides, que ens fan sentir a gust, i com de malament ho passem quan estem en ambients que no ens permeten expressar-nos com som, que ens fan sentir incòmodes i o on no es tracta bé i hi ha manca de llibertat.

Cal valorar les conseqüències que té el diàleg a l’elecció just en el moment de les interaccions, ja que sabem que a qualsevol edat es trobaran en moltes situacions en què hi haurà molta pressió social i en què la violència o la coacció poden suposar grans reptes socials. Poder escollir dependrà aleshores de la valentia, la qual sorgirà dels diàlegs interns que, anteriorment, hauran sigut diàlegs amb altres persones, entre elles iguals, persones adultes i familiars. A més, també cal avaluar les possibles conseqüències de les males eleccions, que poden tenir repercussions importants, tant emocionalment com de relacions futures.

Per tot això, també és important que es coneguen les conseqüències positives de triar bé, ja que trobar una amistat que potser perdure en el temps, viure una relació que impulse els somnis de millora, la diversió d’unes vacances que romandran al record o una interacció breu (però bonica) amb una altra persona, són experiències que creen sentit, que embelleixen la memòria alhora que impulsen relacions futures amb persones divertides i bones.

[Imatge de Freepik]

By Elísabet Gómez

Mestra d'educació infantil i primària