Fa uns dies es va publicar a la Harvard Graduate School of Education un article sobre una investigació liderada des del Centre per a la Investigació en Polítiques Educatives. L’estudi mostra com les interrupcions en l’aprenentatge afecten més en els contextos més vulnerables. Estes pauses i retards poden ser degudes a una pandèmia o una guerra, i empitjoren per la incapacitat dels centres per a augmentar el ritme d’aprenentatge després de les disrupcions. A més d’estos motius d’aturada, implementar pràctiques que generen fracàs i no apostar per actuacions educatives d’èxit cronifica estos retards.

Esta investigació passa a produir evidències científiques d’impacte social quan es tradueix en programes educatius que superen esta problemàtica. Els autors són clars afirmant que qui ha perdut molt d’aprenentatge necessita molt de temps d’aprenentatge i suggereixen com els mesos d’estiu ofereixen una gran oportunitat. No obstant, aclareixen que cal molt més que simplement oferir més material de treball a casa.

Per això, suggereixen oferir incentius per a associar escoles públiques amb entitats de la comunitat, com organitzacions que ja estan oferint activitats d’oci (campaments, programes esportius, museus), perquè afegisquen el component acadèmic connectat amb el que l’alumnat ha estudiat durant el curs. Així, s’hi afegeixen uns 90 minuts diaris de treball acadèmic diari. En molts contextos educatius ja es fan programes d’estiu que inclouen 2 hores de deures i estudi en entorns interactius; després d’això segueixen altres activitats esportives o culturals.

No cal triar entre treballar i passar-ho bé a l’estiu: un programa amb estes característiques combina ambdues coses, i permet a moltíssim alumnat gaudir-ne esforçant-se en un ambient de concentració i interacció, el qual senten que els és de gran ajuda, i alhora combinar també altres activitats d’esport o cultura.

Per descomptat, és essencial aconseguir arribar a qui més ho necessita; però de contextos així se’n beneficia tot tipus d’alumnat. A l’estiu hi ha temps per a tot, i entre altres coses també per a mantenir-se actiu a nivell cognitiu i emocional: ajudar els teus companys de classe és difícil i alhora un repte emocionant, sobretot quan als centres educatius ensenyem el valor de l’amistat. Fora de les escoles, les famílies també es poden organitzar entre elles i fer-ho possible.

A més de l’estiu, els autors de l’estudi se sumen a les evidències científiques d’impacte social, en suggerir que cal trobar més maneres d’estendre regularment el temps d’aprenentatge fora de l’horari de classes durant tot l’any. L’extensió del temps d’aprenentatge és una actuació educativa d’èxit i, com a tal, té un enorme impacte social en l’èxit educatiu dels qui més ho necessiten, que tenen el mateix dret que tots i totes i també volen millorar les seues vides i aprendre.

[Foto de Unsplash]

By Guillermo Legorburo

Investigador predoctoral a la Universitat Rovira i Virgili. Mestre d'Educació Primària