Una trobada plena de ciència, veritat, bondat i bellesa.

Este cap de setmana ha tingut lloc la XI Trobada Internacional de Comunitats d’Aprenentatge que es realitza en diferents territoris geogràfics d’Espanya des de l’any 2012. Enguany ha tingut lloc a Oviedo, la capital asturiana protagonista de la Vetusta de Leopoldo Alas «Clarín». Un entorn idíl·lic que ha comptat amb més de 700 persones de diversitat de països i cultures, amb un mateix objectiu i il·lusió: oferir als xiquets i xiquetes la millor educació basada en evidències científiques sense cap mena de discriminació. La trobada va ser precedida el dia anterior per 11 tertúlies dialògiques simultànies que van omplir de grans interaccions la ciutat.

Hui, Vetusta està plena d’il·lusions, de somnis i de ganes de transformar l’educació, d’oferir a tots els nostres xiquets i xiquetes la millor educació basada en evidències (Liliana Álvarez Blanco, cap d’estudis de l’IES Alfonso II d’Oviedo)

A la seua inauguració es va comptar amb autoritats rellevants com Celestino Rodríguez Pérez, Degà de la Facultat de Formació del Professorat i Educació d’Oviedo; María Luisa Jaussi Nieva, integrant del Consell Assessor de Centres Comunitats d’Aprenentatge; Miguel de la Vall, Doctor en Medicina de la Universitat d’Oviedo; Lydia Espina López, Consellera d’Educació del Govern del Principat d’Astúries; Dr. Miguel Enrique del Valle Soto, Delegació del Rector per a la Coordinació Biosanitaria i de la Salut, Benjamín Menéndez, d’Astúries AEBE i Lourdes García, Regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Oviedo.

La trobada va comptar amb una conferència inaugural a càrrec del Dr. Ramón Flecha, Catedràtic de Sociologia de la Universitat de Barcelona, ​​Doctor Honoris Causa de la Universitat Oest de Timişoara i científic de primer nivell a les millors revistes científiques de referència. Les persones que vam estar presents vam poder gaudir d’una conferència plena de veritat, bondat i bellesa dibuixant un horitzó esclaridor impregnat de ciència. Va parlar de la necessitat de basar les nostres pràctiques en evidències científiques, eliminant de les nostres actuacions aquelles teories que no són transformadores, així com la necessitat de cocreació del coneixement en espais de diàleg amb tota la ciutadania sense exclusions. Estes paraules a muscles d’un gegant ens animen a continuar treballant des de les nostres escoles en la transformació cap a models dialògics de l’educació.

A continuació, van tindre lloc uns panells extraordinaris de la mà de científics del més alt nivell com la Dra. Beatriz Villarejo, que ens va oferir una mostra de l’impacte que el projecte ALLINTERACT està tenint a través de la creació d’un videojoc que prevé el bullying, dissenyat sobre bases científiques i tenint en compte les veus de xiquetes i xiquets; la Dra. Rosa Valls, Catedràtica de la Universitat de Barcelona, ​​que ens va parlar de la importància de les altes expectatives de l’educació, l’impacte del moviment bottum-up com el liderat per l’escola de la Verneda i la trobada d’estudiants gitanes que tindrà lloc ben aviat a Catalunya; el Dr. Oriol Rios, qui ens va parlar del club de valents violència 0, incidint que l’assetjament escolar ja és un problema de salut mundial, indicant-nos l’existència de documents internacionals gratuïts que ens indiquen les evidències que ajuden a parar estes problemàtiques, com és el club de valents violència 0 i el model dialògic de resolució de conflictes.

El model dialògic visibilitza la violència existent i ajuda a trencar el silenci. Promou una veritable amistat que protegeix de la violència. Contribueix a fer menys atractiva la violència (Dr. Oriol Ríos)

Va finalitzar el panell, de manera brillant, la Dra. Laura Ruiz, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​qui va reflectir amb relats i dades científiques com les tertúlies dialògiques contribueixen a superar la bretxa científica, ajudant la ciutadania a identificar la informació basada en evidències i fomentant l’ús del coneixement científic en la presa de decisions de la vida quotidiana. Plataformes com Adhyayana i Sappho són de gran ajuda.

Per tal d’abordar la bretxa digital cal treballar la ciència des d’edats primerenques (Dra. Laura Ruiz)

A la vesprada, van tindre lloc simultàniament tallers específics on es van recollir experiències en l’aplicació d’Actuacions Educatives d’Èxit que tenen més impacte en la millora educativa, així com narratives els relats de les quals fan reflexionar sobre l’impacte social d’estes actuacions. Tot això assegurant espais de diàleg igualitari on les diferents interaccions van crear un ambient segur de creació de coneixement i de sentit.

La trobada va tindre una clausura valenta carregada de reflexió a càrrec del Dr. Harkaitz Zubiri, de la Universitat del País Basc, qui va exposar el projecte CONSENT, la base del qual parteix del consentiment des dels actes comunicatius com a eix de la relacions sexuals, ajudant a identificar elements coercitius que limiten la llibertat de decisions.

Quan hi ha relacions de poder, no hi ha consentiment. La pressió social entre iguals és un poder coercitiu que impedeix una relació consentida. En les comunitats d’aprenentatge estem fent i podem fer coses increïbles (Dr Harkaitz Zubiri)

Agraïm a l’organització de la trobada d’enguany cadascun dels espais, que van estar cuidats al mínim detall. Us esperem a totes i tots amb il·lusió en la XII Trobada internacional de Comunitats d’Aprenentatge, que tindrà lloc a la Comunitat Valenciana.

By Mireia Barrachina

Orientadora educativa en la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana. Professora associada al Departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de València