Hi ha cançons inspiradores. Per exemple, “What a wonderful world” és un magnífic tema del gran Louis Armstrong en el qual se’ns descriu un món fantàstic ple de bells colors en què les persones es tracten bé entre elles. Qui no voldria viure al meravellós lloc que ens descriu el senyor Armstrong? Doncs bé, per a aconseguir-ho hem d’aspirar a compartir amb les altres persones una vida plena de bondat i cura mútua. Qui diu que és impossible?

La bondat, la consideració o la solidaritat no són trets de la personalitat sinó que són qualitats tan educables com altres.

L’empatia incrementa la tolerància i inspira comportaments d’ajuda pels altres i contribueix a reduir, per exemple, l’assetjament escolar. Tots aquests valors són desitjables per a qualsevol persona que vol construir una societat democràtica, però com aconseguir que els nostres fills i filles aprenguen a reunir aquestes qualitats?

En primer lloc, és important fomentar l’hàbit d’ajuda i l’empatia. Realitzar voluntariat és una opció fàcilment accessible. La participació en ONG: suport a persones malaltes, sense llar, gent gran, lluitar contra el canvi climàtic o ajudar els animals… genera vivències que, acompanyades de reflexions conjuntes, evitaran que els xiquets i xiquetes assumisquen estereotips erronis sobre la manera com moltes persones poden arribar a situacions extremes, i que desterren la por a allò diferent. Realitzar aquesta activitat de manera habitual crearà l’hàbit de lluita contra les desigualtats econòmiques, el racisme, l’exclusió social o tenir cura del planeta per a les generacions futures.

També és important reflexionar conjuntament sobre les actituds que volem fomentar, tenint en compte que les paraules empatia, bondat, consideració, ajuda, solidaritat o agraïment s’han de visibilitzar i ser dotades d’atractiu per tal d’aconseguir que siguen trets desitjables. Podem trobar nombrosos models que exemplifiquen aquests valors a la bibliografia científica. Un exemple en què les escoles necessiten una educació urgent actualment és el que la literatura científica ha identificat com Noves Masculinitats Alternatives (NAM), que mostren homes que són atractius, entre altres coses, per posseir els millors valors.

Hi ha també centres educatius amb models comunitaris com les Comunitats d’aprenentatge, que generen constants oportunitats d’ajuda i empatia cap a les altres persones. L´organització d´aquests centres permet treballar l´amabilitat i la solidaritat alhora que s´asseguren els millors resultats acadèmics. El treball en grups interactius, les tertúlies dialògiques i el model dialògic de prevenció i resolució de conflictes tenen un impacte positiu quant a convivència escolar àmpliament evidenciat en les publicacions científiques internacionals. En aquestes escoles d’infantil, primària i secundària, ubicades a diferents països, les famílies i l’entorn més proper poden formar part del voluntariat o de comissions mixtes que treballen en benefici de la comunitat. D’aquesta manera, les persones adultes exemplifiquen amb els seus actes els valors que estem tractant de fomentar.

A tots els centres educatius es treballen de molt diferents formes els valors positius a través de vídeos i lectures en dies puntuals, en diferents àrees o assignatures i de forma transversal al currículum. No obstant això, quan encarnen l’ADN de les nostres estructures socials i de les nostres relacions, s’aconsegueix l’efecte multiplicador desitjat.

Cal ensenyar als xiquets i xiquetes a vore la bondat atractiva, valenta, d’impacte. Això ho aconsegueix una organització de les comunitats educatives i de barri que permeta practicar la bondat quotidianament i verificar que, quan els éssers humans ens unim per fer el bé, totes les persones se’n beneficien.

[Imatge: istock]

By Patricia González

Mestra de primària i d’educació musical. Directora del CEIP Eres Altes de Riba-roja de Túria