L’experiència que ara us explicaré no va començar per casualitat. Com alguns de vosaltres sabreu els CRAs (Col.legis Rurals Agrupats) tenen una idiosincràsia especial. Aquests centres estan formats per xicotetes escoles rurals, cadascuna en una població, on les famílies tenen poques oportunitats de tindre contacte entre elles. El que nosaltres preteníem era buscar la manera d’apropar a les famílies de les diferents poblacions i, al mateix temps, que l’escola i el professorat s’acostaren també a elles. Les Actuacions Educatives d’Èxit (AEE) ens tornaven a proporcionar una eina eficaç, les tertúlies dialògiques.

En aquest context, amb la confiança que ens havien donat les tertúlies que ja havíem començat amb l’alumnat i algunes de les seues famílies, i els recursos que “gràcies” al confinament vam aprendre a utilitzar, com les plataformes de videoconferència, vam iniciar a finals de 2020 les tertúlies per a familiars en format online del CRA Araboga.

Vam començar amb 1984 de George Orwell i la iniciativa no va defraudar  ningú: 

M’agrada la tertúlia perquè he pogut descobrir aspectes de mi mateixa i reflexions sobre la vida que no hagués pogut fer sense les tertúlies amb les companyes

El llibre és excel·lent i el fet de poder-lo compartir ha fet que l’experiència en si haja sigut molt més intensa

Comentaris que avalen l’èxit de la tertúlia. Mestres i familiars ens trobem en un plànol d’igualtat i confiança que ha traspassat les barreres de la tertúlia i està millorant la convivència en el centre.

En una enquesta de valoració de l’actuació realitzada el curs passat, 2021-2022, el 100% de les persones participants es troba molt satisfet amb la tertúlia, manifesta que tornarà a participar el proper curs i que la recomanarà a altres pares i mares. A més, quasi el 90% veu clar que la tertúlia influeix de manera positiva en la relació amb l’escola i, al mateix temps, en l’educació dels seus fills i filles, nets i netes.

Quan escoltem a una de les nostres iaies sàvies, amb eixa intel·ligència cultural que donen les experiències viscudes, comentar un fragment de la Celestina no podem més que donar les gràcies per haver iniciat aquesta fantàstica aventura que ja dura tres cursos.

By Begoña Flos

Llicenciada en psicopedagogia. Mestra de PT i primària al CRA Araboga i membre del seminari “A Muscles de Gegants” de Castelló