La majoria de les persones coneixem la valentia d’Ulisses per les seues gestes en el viatge a Ítaca, per les seues derrotes i lluites intrèpides enfront de gegants i per la seua capacitat de supervivència.

Els Ulisses d’ara són diferents. Vaig conéixer un que fa molt poc va marxar per sempre. Les seues mestres em van contar.

Les escoles, sobretot les més difícils i que atenen la infància més vulnerable, estan plenes de xiquets i xiquetes amb una capacitat de resiliència il·limitada i realment valenta enfront de les adversitats de la vida. Al costat de les seues mestres s’atrevixen a superar dificultats, a construir sentiments meravellosos, a convertir-se en persones valentes. L’Ulisses valent del qual us parle, malgrat les adversitats, havia decidit que sempre protegiria les víctimes, ajudaria als altres i es plantaria davant qualsevol situació de violència.

A la seua escola es treballa molt en l’amistat, l’amistat profunda, per això el valent Ulisses es queda entre nosaltres. Este tipus d’amistat traspassa la dimensió del temps i l’espai.

Ell és un exemple dels tants xiquets i xiquetes que, encara que la vida només els pose dificultats, construïxen sentiments bonics i valentia, de la de veritat, de la que ajuda a expandir la humanitat.

Les emocions, els sentiments, la vida, l’amor, l’amistat… també la mort és molt important i es pot ensenyar i acompanyar des de l’escola, lligada a sentiments profunds i a l’esperança. Per això, els companys i companyes d’Ulisses a l’escola van decidir que, encara que mai més puguen tornar a veure’l, Ulisses seria destacat en el seu centre com un jove que va demostrar que el canvi és possible, que si vols estar en contra de la violència, amb ajuda dels teus amics i amigues, mestres… pots, siga com siga la teua situació, el teu context, la teua adversitat.

Ulisses quedarà en la memòria i record com a inspiració; Ulisses va ser i és un exemple que el treball constant, la il·lusió i l’amistat aconseguixen superar les majors dificultats. El seu record inspirarà millors trajectòries de vida per a molts altres xiquets i xiquetes.

[Dibuixos realitzats per Ulisses]

By Esther Roca

Durant 12 anys, mestra d'educació especial i assessora d'educació inclusiva en la Generalitat Valenciana. Actualment, professora de la Universitat de València. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit en diversitat de grups socials i etapes d'aprenentatge, la formació docent, la inclusió educativa i la socialització preventiva de la violència de gènere.