Tertúlies dialògiques amb alumnat amb i sense necessitats educatives especials

Un estudi recentment publicat en la prestigiosa revista científica ‘Humanities and Social Sciences Communications‘ de Nature, titulat “Preventing bullying of students with special educational needs through dialogic gatherings: a case study in elementary education“, explora el potencial de les tertúlies dialògiques (TD) per a previndre la violència escolar cap a l’alumnat amb discapacitat i fomentar l’amistat. Això és clau, ja que altres estudis presenten que comptar amb amistats de qualitat dins de l’escola pot ajudar a previndre el bullying.

Les TD es van dur a terme en dos aules de quart curs d’educació primària durant els mesos de maig i juny de 2022. Estes es van centrar en la promoció de la cohesió social i la prevenció de l’assetjament escolar amb tot l’alumnat. Les sessions de TD es van dur a terme en col·laboració estreta entre professorat, familiars i investigadores, i van tindre una duració d’aproximadament una hora i mitja. Es van utilitzar dos textos de divulgació científica per a cadascuna de les sessions. Estos textos tractaven sobre prevenció de l’assetjament escolar i estaven publicats en el diari sobre evidències científiques en educació en Euskera “Kaiera“. La primera sessió de TD es va basar en un estudi que explorava el paper de la pertinença escolar en el benestar emocional de l’alumnat (Palikara et al., 2021), mentres que en la segona es va usar un article titulat “Un amic és un tresor i pot ajudar-te a afrontar l’assetjament escolar”, adaptació d’un estudi publicat en Frontiers for Young Minds (Navarro et al., 2018), que incloïa exemples de situacions d’assetjament escolar.

Durant les TD, tots els i les participants es van asseure en cercle i l’alumnat, els seus familiars, el professorat i les persones investigadores van compartir reflexions sobre els textos, relacionant-los amb les seues experiències personals i entaulant diàlegs que van aprofundir en els temes tractats. Per a garantir la participació equitativa de l’alumnat amb necessitats educatives especials, es van implementar sessions prèvies de preparació. Estes van incloure lectura compartida i activitats de comprensió amb el suport de la professora d’educació especial.

L’anàlisi de les dades va revelar que les TD van ser efectives per a augmentar la consciència de l’alumnat sobre les relacions no violentes i per a orientar les seues preferències cap a comportaments pacífics. Este enfocament té el potencial de millorar la convivència a les aules d’educació primària, sent especialment rellevant per a la inclusió d’estudiants amb necessitats educatives especials. Xiquets i xiquetes que abans estaven aïllats van començar a participar en l’aula, a jugar amb els seus iguals en el temps lliure i, en un dels casos, un xiquet va deixar d’autolesionar-se. El professorat revelava que perquè estos impactes es mantinguen en el temps és imprescindible que es continuen duent a terme les TD.

[Imatge: Pixabay]

By Garazi Álvarez

Professora i investigadora en Educació a la Universitat del País Basc