«El joc no és simplement una cosa que es fa perquè no hi ha res més a fer.»

L’Associació Americana de Psicologia (APA) parla de la importància del joc no estructurat, entés com aquell que no està dirigit per persones adultes amb un propòsit definit o un resultat esperable concret.

Fa temps que ens arriba, des d’alguns mitjans i fins i tot en la formació del professorat, la idea que la millor manera de fomentar el desenvolupament infantil i l’aprenentatge és deixar que els xiquets i xiquetes juguen lliurement amb mínima o cap guia adulta. Sabem des de fa molt més temps que això no és cert i que, per contra, la guia adulta és clau. Això no significa que el joc lliure no siga necessari i beneficiós; necessiten tant interaccions de qualitat dirigides al desenvolupament i l’aprenentatge com l’anomenat joc lliure. En qualsevol cas, val la pena que parlem sobre algunes qüestions que compartix l’APA sobre el joc lliure.

Per a començar, el joc lliure pot tindre beneficis per a la salut quan suposa activitat física. Els xiquets i xiquetes es poden beneficiar d’este joc que millora la seua forma física i les seues habilitats, alhora que reduix l’estrés, la tensió, l’ansietat, etcètera. D’altra banda, els jocs que impliquen interacció amb altres persones, com els reptes, endevinalles, jocs de llenguatge… els ensenyen empatia, perspectiva, cooperació o resolució de problemes. Així mateix, els jocs que impliquen dibuixar, fer música o altres activitats creatives promouen altres habilitats importants per a entendre el món i desenvolupar-se.

L’APA aporta a més unes recomanacions relacionades amb el joc lliure que ens poden ajudar amb els nostres xiquets, xiquetes i alumnat, i també a nosaltres com a persones adultes:

  • Anima’ls a iniciar el joc simbòlic: a diferència d’altres jocs, ací no hi ha unes normes preestablertes, de manera que es poden crear en diàleg. Podem imaginar mons màgics, crear personatges o interpretar diferents papers.
  • Promou i assegura interaccions controlades amb altres persones: explicar contes a una altra persona, mostrar i explicar les seues creacions a un altre xiquet o xiqueta, jugar a jocs de taula…
  • Fomenta el joc a l’aire lliure: al carrer, al camp, al carrer, al pati o al parc… Com introduíem al començament, els jocs que impliquen moure’s en espais oberts tenen múltiples beneficis. Des de jocs de pilota, amb patins, amb la corda… fins a pintar amb guixos a terra, podem pensar en una àmplia varietat per a estes estones de joc lliure.
  • Incorpora el joc a activitats rutinàries: podem jugar mentre preparem el menjar, col·locant els ingredients d’una amanida en diferents formes divertides, o modelant la massa de les galetes amb formes geomètriques. Les interaccions que tenim mentrestant promouen estes habilitats de cooperació i diàleg que comentàvem a la introducció.

Ja hem publicat anteriorment les claus que ens dóna la ciència per a promoure el desenvolupament de xiquets i xiquetes mitjançant diferents tipus de joc. Hui compartim unes bones bases per a promoure un joc lliure que beneficie els nostres xiquets i xiquetes.

[Imatge: Freepik]

By Luis Miralles

Mestre de primària