5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat. Entrevistem a Pepi Martínez, voluntària en diferents actuacions educatives d’èxit (AEE) en educació primària.

De quines maneres, en quin tipus d’activitats i des de quan participes com a voluntària?

Des de fa aproximadament cinc anys he participat, i participe de fet, tant en una tertúlia literària com en grups interactius.

A la tertúlia acordem llegir un capítol o dos d’un llibre de literatura clàssica universal amb els xiquets. Llegim estos capítols cadascun a casa, assenyalem aquelles pàgines, línies o paràgrafs que són de més interés, que ens han dit alguna cosa, que ens han fet sentit relacionats, involucrats, ens han tocat els sentiments… i després, quan ens ajuntem a la tertúlia, doncs compartim els nostres punts de vista i ací traiem totes les nostres idees. Els xiquets posen les seues experiències, que es pareixen al que està passant al llibre i, bé, resulta molt interessant, molt, molt bonic participar i compartir tots estos continguts, formació, informació, coneixements…

Després, als grups interactius, cada voluntari ens asseiem en una taula amb quatre o cinc xiquets, acompanyant-los quan estan fent les tasques escolars d’una determinada assignatura. El que fem és induir-los a interactuar. Ho fem des de l’exemple i també amb les paraules: induir-los cap a una intercomunicació respectuosa, que oferixen el seu suport per a ajudar a aclarir coneixements que a un altre xiquet en aquell moment li falten i que un altre… doncs sap més sobre això i li pot ajudar. És conduir el grup cap al respecte a la participació i el suport mutu.

Veus que la teua feina és important? Per què?

A mi em pareix que la tasca del voluntari, la voluntària, és importantíssima dins de l’aula perquè és la manera en què estem dient als xiquets que ells són importants per a nosaltres; que no és només el professor qui està amb ells (que ja és important) sinó que a més la societat està amb ells recolzant-los, bé siga una persona de la comunitat, un professor de l’escola, o un professor jubilat, un familiar… El xiquet capta que això és important, estudiar és important, adquirir coneixements té sentit perquè hi ha altres persones que estan amb nosaltres acompanyant-nos, donant-nos suport. Això vol dir que el que fan és important i això cala; jo crec que això cala al cor del xiquet.

Creus que participar-hi com a voluntària et beneficia? Com?

A mi, personalment, participar com a voluntària m’aporta moltíssim perquè completa el sentit de la meua vida. Perquè una parcel·la de la meua vida és l’àrea personal i una altra molt important és la familiar. Però també considere que és molt important esta faceta social: posar un poc de nosaltres, el nostre granet d’arena, la nostra gota d’aigua a l’oceà, l’oceà que som la societat, i més si es fa amb la motivació d’estar involucrats en un projecte preciós que aspira a una societat més justa, a una societat més respectuosa, més solidària, més integradora. Quan una persona pensa que està aportant en una causa tan important, tan bonica… La veritat és que no puc deixar de sentir-me molt afortunada per formar part d’una activitat tan, tan preciosa.

Què diries a altres persones que de vegades s’ho han plantejat, però encara no han anat a l’escola com a voluntàries?

El voluntari a l’escola pot estar per a donar suport tant a la tertúlia literària o als grups interactius com a la biblioteca tutoritzada o en altres activitats. Si disposeu d’un temps, una hora, dues hores a la setmana lliures, i proveu, us sentireu molt plenes, molt plenes en poder compartir amb altres persones lectures tan importants que de vegades per falta de temps no es lligen. Ací actualitzem els missatges que els escriptors, els autors, ens van deixar com a llegat. Els actualitzem amb els sentiments i amb les idees de persones d’ací, d’ara: xiquets i adults. Jo animaria a totes les persones a compartir activitats d’este tipus a l’escola amb xiquets. A mi em pareix una manera molt completa de conéixer-nos, de compartir i construir una comunitat democràtica i solidària.

By Luis Miralles

Mestre de primària