La creixent inquietud sobre la violència a la infància es manifesta sovint a la premsa, als programes televisius, debats en xarxes socials i converses quotidianes. Ja fa un mes de la controvèrsia que hi va haver a Espanya sobre el “Informe sobre els abusos sexuals a l’àmbit de l’Església catòlica i el paper dels poders públics” realitzat pel defensor del poble. 

Este mateix cap de setmana s’ha publicat un article científic anomenatWhen the Media Omits or Includes Scientific Evidence in its Publications: Science and Battles on X about Child Sexual Abuse”. És una investigació científica que analitza quines accions mediàtiques ajuden i quines dificulten la implementació d’accions basades en l’evidència per a resoldre els problemes socials més sensibles, com és l’abús sexual a la infància.

Per això, mitjançant la metodologia “Social Media Analytics” es van identificar els posts (publicacions) i reposts generats a la plataforma X (anteriorment coneguda com a Twitter) durant dos dies consecutius, per les notícies publicades en tres diaris sobre l’informe oficial d’abusos sexuals a menors esmentat anteriorment. Els diaris analitzats van ser l’ABC, El País i els diaris basats en evidències científiques, com el Diario Feminista i el Periódico Educación. Un total de 301 posts van ser seleccionats. A més, 26 investigadors, entre els quals hi ha 3 supervivents d’abusos a menors, van participar en un diàleg que va permetre analitzar i classificar les publicacions seleccionades en diferents categories d’anàlisi. Les categories creades van ser: “batalla ideològica”, “resolució de problemes”, “evidència científica” i “orientació dels mitjans de comunicació”.

Els resultats van ser molt clars. Les publicacions analitzades que incloïen informació mediàtica que ometia evidència científica d’impacte social van provocar batalles ideològiques a X. No obstant això, les publicacions analitzades que compartien mitjans basats en evidència científica d’impacte social van obtindre consens entre persones ideològicament diverses, fomentant accions encaminades a la superació dels abusos sexuals a la infància.

Per tant, queda clar que, si l’objectiu i l’interès principal és contribuir a la superació del problema, la informació basada en evidències científiques d’impacte social generarà consens entre persones de diferents ideologies. Si l’objectiu és un altre i s’ometen les evidències científiques d’impacte social, es desencadenaran batalles entre persones de pensaments i ideologies diferents, sense aconseguir superar el problema.

[Imatge: Freepik]

By Ane Olabarria

Investigadora predoctoral en Educació, Universitat del País Basc