El amor en la sociedad del riesgo, de Jesús Gómez

Quan vaig llegir el llibre de Jesús Gómez per primera vegada, no podia ni imaginar quant influiria esta lectura a la meua pràctica docent. “Això serà més per a secundària”, pensava a priori, però conforme avançava en la lectura i la compartia en tertúlia, cada vegada era més clara la seua aplicació i la seua vigència absoluta.

El llibre és una delícia.

En els primers capítols, l’autor posa en diàleg les teories de l’atracció i l’elecció i les teories contemporànies de l’amor existents fins ara, amb els plantejaments de la seua tesi, remarcant aquells aspectes que cal tindre en compte per a la formulació de la seua teoria i argumentant, de manera clara i molt pedagògica, aquells aspectes de les teories anteriors que són erronis o no vàlids per a obtindre una explicació racional.

Més tard, al tercer capítol estableix les bases dels dos models de relacions afectivosexuals, el tradicional i l’alternatiu, conclusions que han fonamentat teories com la socialització preventiva de la violència de gènere i les noves masculinitats alternatives.

El capítol quatre impressiona ja que recull les veus dels adolescents de tot el treball de camp de la investigació realitzada, les quals exemplifiquen a la perfecció tot allò exposat.

Com a colofó, l’últim capítol aporta propostes educatives concretes, que perfectament poden ser la guia didàctica de la comissió de convivència de qualsevol centre educatiu. Centra el treball de convivència en l’aprenentatge dialògic, d’acord amb les evidències científiques d’impacte social en educació.

Conèixer esta teoria, assumir-la i ser capaç d’identificar-la en la realitat, és una brúixola per a entendre i canalitzar les relacions, no només les dels nostres alumnes a l’aula, no només a secundària com jo creia, sinó des de la més incipient infantesa i també en les relacions personals adultes.

Per què qui es porta malament sovint està envoltat de xiquets i xiquetes al pati? Per què els bons passen desapercebuts? Per què alguns adolescents es fan els xulitos? Per què canvien de comportament en determinats ambients? Per què no ens enamorem dels nostres amics o amigues? Qui ens atrau i per què?

Les respostes que es troben en este llibre ajuden qualsevol professional de l’educació o d’altres disciplines, qualsevol pare o mare, qualsevol adolescent, qualsevol persona a comprendre la base de les relacions humanes; trobar l’alternativa a les relacions tòxiques, tindre esperança i il·lusió per la possibilitat d’unes relacions plenes d’amistat, amor, respecte, passió i valentia, sense renunciar a res.

Qui no desitja unes relacions així, qui no voldria transmetre estos sabers al seu alumnat o filles i fills?

Lectura recomanable (obligatòria diria jo), per a canviar les persones que canviaran el món.

[Més recomanacions de lectures que milloren el món de l’educació]

[Imatge pròpia de l’autor]

By Roger Doménech

Mestre d'Educació Primària i Educació Física