Fa ja uns 10 anys, vaig escoltar per primera vegada a Ramón Flecha parlar sobre l’estudi de Harvard que ara coneixen ja moltes persones. Este estudi és la investigació longitudinal més llarga realitzada fins hui sobre el desenvolupament adult i la conclusió principal és clara i senzilla: les relacions humanes de qualitat són el major predictor de la salut i la felicitat. També li vaig sentir parlar de la importància de treballar el sentiment de l’amistat en l’educació i del treball que persones del grup d’investigació CREA porten fent sobre este tema des dels anys 70. Em va fer pensar en una qüestió: per què jo havia donat per descomptat que, sense que ningú ens ho ensenye, podem aprendre sobre la importància de l’amistat i, més encara, sobre què és l’amistat?

Una de les primeres lectures que vaig fer sobre este tema va ser el llibre Amistades creadoras. Repassant les anotacions que vaig fer estava esta idea: podem ensenyar als nostres fills i filles que, si cuiden les seues amistats, poden no sols fer extraordinàries les seues vides, sinó també les de tota la humanitat. Em sembla un preciós argument per a treballar a les aules l’amistat vertadera. 

Al llarg de diversos articles, presentarem algunes de les investigacions que parlen dels efectes que tenen les amistats en el desenvolupament cognitiu, social, emocional i de salut. A més, posarem exemples de com, en diferents etapes educatives, podem treballar eixe sentiment que és tan transformador i tan protector. 

Ramón Flecha, al costat d’altres científics i científiques, lidera a nivell internacional la investigació sobre la importància de l’amistat en els entorns educatius i ell sol parlar de l’amistat en les seues xarxes socials, en coherència amb la seua vida, regalant-nos, als qui valorem les paraules belles i vertaderes, missatges que ens acompanyen i ens ajuden en les nostres vides, però també en la nostra professió. En una publicació recent compartia este missatge

Les principals fonts de l’aigua cristal·lina que rega les llavors de bellesa, ciència i bondat que hi ha dins de les persones són les vertaderes amistats i l’amor ideal.

Moltes vegades ens despisten amb activitats per a treballar l’amistat que es queden més en la superfície, en una cosa puntual. Però, si tenim en compte esta idea, ens adonarem que l’amistat és un sentiment molt profund que va més enllà d’una dinàmica o un taller puntual. 

Una de les seues aportacions clau és que l’amistat és un sentiment que exclou la violència i que és important no deixar-la a l’atzar. Podem iniciar este curs amb missatges que els animen que somien amb amistats de qualitat, les que mai miren a un altre costat, les que et fan brillar més i les que sempre et tracten bé. Missatges que ajuden a superar la falsa creença que allò habitual és natural, o els determinismes que ens pressionen a pensar que les amistats són “així” (incloent per exemple enganys, enveges, menyspreus o abusos). 

Omplim el començament de curs amb missatges d’esperança i il·lusió.

[Imatge de jcomp en Freepik]

By Sara Carbonell

Mestra d'educació especial i primària. Directora del CEIP L'Escolaica. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la socialització preventiva de la violència de gènere a les escoles i la prevenció de la violència des d'edats primerenques.