Hui us portem una cosa especial. Volem compartir algunes de les iniciatives que, des de diferents territoris, ens conviden a compartir les millors lectures este estiu. A més, estes propostes són grans exemples d’actuacions que milloren la vida de les persones, no només a nivell professional sinó també personal. Els grups de què parlem a continuació organitzen periòdicament esdeveniments oberts, sovint amb opció de connexió online, en els quals pot participar qualsevol persona.

Entre les iniciatives volem compartir les tertúlies pedagògiques dialògiques (TPD) que s’estan promovent des de diferents territoris de la Comunitat Valenciana. Són tertúlies obertes a docents i no docents on es comparteixen reflexions i es dialoga sobre les investigacions i les obres dels autors i les autores més rellevants a nivell internacional per a les ciències de l’educació. Per exemple, a la TPD A muscles de gegants de València van promoure una votació oberta a la ciutadania amb un enfocament dialògic i interactiu per a l’elecció del llibre. A la TPD d’Elda (Alacant), la lectura d’estiu que han decidit és Amistades creadoras, un llibre que mostra com les amistats de qualitat poden ser el motor de la transformació social per la millora del món. 

També han sorgit tertúlies literàries dialògiques (TLD) que donen l’oportunitat de llegir tot sol allà on estigues, però sabent que moltes altres persones estan compartint la mateixa obra i que hi haurà un dia en què es podrà comentar. Esta forma dialògica de llegir i compartir les millors creacions de la humanitat a l’estiu pot ajudar a salvar el sentiment de solitud que poden viure algunes persones en els períodes de vacances. En estes tertúlies, tota mena de persones participen en intercanvis d’opinions, interpretacions i reflexions sobre les millors obres de la literatura universal. A continuació us compartim alguns exemples per si decidiu unir-vos o si us serveixen d’inspiració. 

A la TLD d’Elda-Petrer (Alacant), s’ha escollit Sueño de una noche de verano (Shakespeare) i la tertúlia es realitzarà en format híbrid (presencial i online). Al grup d’Albalat dels Tarongers (València), continuaran durant el mes d’agost amb les tertúlies literàries i organitzen una tertúlia artística per a principis de mes, coincidint amb les festes del poble. A La Pobla de Vallbona llegiran durant l’estiu El extranjero (Camus) per a retrobar-se a la tertúlia de setembre. A la TPD de Castelló han acordat llegir El rinoceronte (Ionesco) per a compartir diàlegs al final de l’estiu.

Estos són només uns quants exemples que hem pogut conéixer de prop, però sabem que en altres territoris n’hi ha molts més. L’estiu és un moment ideal per a mantenir vius els espais de trobades dialògiques, ja siga al voltant de la literatura o les teories socials que milloren el món.

[Imatge: Freepik]