El 23 d’abril és un dia que transmet alegria, cultura, esperança i delit. 

El Dia Internacional del Llibre se celebra de molt diferents maneres en diversos llocs, però uneix al teixit social al voltant de la cultura, la creació literària, el gaudi de la lectura i les històries; així es relaciona amb la tradició i les arrels dels pobles, les cultures i les persones.

En alguns llocs es regalen roses i llibres en aquesta mateixa data, com en la Diada de Sant Jordi a Catalunya. En altres ciutats es reuneixen els lectors, editors i escriptors en les fires del llibre, com la de Salamanca, i també se celebren certàmens i s’aprofita per a entregar guardons literaris, com el premi Cervantes. Però a tot arreu es promou el gust per la lectura i el gaudi del món de les lletres.

La data en la qual van morir tres autors universalment reconeguts per les seues obres, com són Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Garcilaso de la Vega, s’erigeix com un gran escenari que ret homenatge a la lectura i al món de la cultura. El Quixot de la Manxa, Romeo i Julieta, Otelo… són obres que ressonen en una data com aquesta. Cervantes i Shakespeare són, segurament, dos dels autors més transcendentals de la història de la literatura universal, per la qual cosa és de justícia aprofitar la coincidència del calendari, siga gregorià o julià, per a poder commemorar tots els anys un element tan important, com va ser reconegut en 1988 per la UNESCO.

La tradició de veure a famílies, parelles, amistats, al cap i a la fi, a la ciutadania, envoltats de llibres i compartint temps al voltant de la lectura durant aquest dia, té un gran valor social i genera un fort impacte en les vides dels xiquets i les xiquetes. Les històries escrites en els llibres, quan es comparteixen sobre la base dels sentiments i dels valors socials de solidaritat, justícia i llibertat, i s’envolten de les tradicions que es transmeten de generació en generació, permeten somiar i fer realitat els reptes de millora de la societat.

L’educació té un paper primordial en el manteniment, valoració i impuls d’aquesta data, com també per a la seua transcendència en el dia a dia de l’alumnat, del professorat i de la comunitat educativa. L’escola pot promoure activitats en aquestes dates i pot portar a les aules, durant tot l’any, actuacions educatives com les tertúlies literàries dialògiques, que generen un gran impacte en les vides de les persones, a nivell sentimental, acadèmic i social. La lectura i el diàleg sobre els llibres són elements imprescindibles per a l’avanç social i el futur del món.

Feliç Dia del Llibre!

[Foto: Unsplash]