Esta setmana s’està celebrant a Chicago el congrés internacional més important sobre educació, organitzat per l’AERA (associació americana d’investigació educativa). Des d’allí entrevistem Lalo Salmerón, per la gran notícia que va rebre en ser premiada una de les recents investigacions en les quals participa des de la Universitat de València amb un equip de més persones investigadores.

1) Podria fer-nos una breu presentació de la investigació premiada? Com ens pot ajudar esta contribució als professionals de l’educació?

La investigació premiada s’emmarca en un projecte més global en què investiguem els efectes de la digitalització de la lectura. En concret, el treball analitza les relacions entre el temps que dediquen els estudiants de 10 i de 14 anys a treballar amb eines digitals a la classe de llengua, i la seua comprensió lectora. També analitzem quin paper tenen les diferents activitats utilitzades pels mestres per a fomentar la comprensió amb eines digitals. Trobem que, com més ús d’eines digitals a l’aula, menor és la comprensió dels alumnes. La majoria de les activitats dels mestres no milloren esta associació, llevat de la utilització de “projectes de lectura” en què els alumnes llegeixen en Internet per a respondre una pregunta motivadora.


2) Podria explicar breument la rellevància d’este premi i en quin marc s’atorga?

El premi el concedeix el grup d’interés d’estudis NAEPS (la base de dades que fem servir per a l’anàlisi, semblant a PISA, en el context nord-americà) de l’American Educational Research Association (AERA), la major associació científica sobre educació del món. El premi es concedeix anualment a la millor contribució científica d’entre aquelles que usen la base de dades de NAEPS. Vam rebre el premi el dijous 14 d’abril passat a la conferència anual de l’AERA que s’està celebrant a Chicago.


3) Quins tres aspectes clau destacaria que han ajudat, en la seua trajectòria a la recerca, a assolir èxits com l’actual?
El principal aspecte clau ha sigut comptar amb un gran equip de treball de l’ERI-Lectura de la Universitat de València que ens ha permés avançar en el projecte, incloent-hi els companys Cristina Vargas i Pablo Delgado, així com la col·lega Naomi Baron de la American University dels EUA. També hi han contribuït de manera destacada l’Agència Espanyola de Recerca, que és qui ha finançat el projecte, i el National Center for Education Statistics dels Estats Units, que ens va donar accés a la base de dades NAEPS.