El 27 de març vaig tindre l’oportunitat d’acudir al Parlament Europeu a Brussel·les. Ho havia vist tantes vegades a la televisió que se’m feia estrany que un ciutadà com jo fóra allà, a l’interior d’una institució que sentia tan llunyana. Dilluns, però, vaig estar a la conferència final del projecte ALLINTERACT finançat per Horizon 2020 de la Unió Europea. Al cap i a la fi, este és l’objectiu principal del projecte: expandir, augmentar i diversificar la participació de la ciutadania a la ciència.

Un cop acabada la conferència i després d’haver passat uns dies, es podria afirmar que el projecte ALLINTERACT ha fet passos de gegant en este objectiu. Tal com esmentava Stefaan Hermans, membre de la Comissió Europea, arran dels resultats del projecte, s’havien presentat “maneres molt innovadores d’implicar la ciutadania en la ciència”. Com a resultat del projecte es van crear les plataformes científiques ciutadanes Sappho i Adhyayana i totes dues van tindre molt bones valoracions. Així mateix, a la conferència es van mesclar els testimonis de la vida quotidiana amb el coneixement científic, la qual cosa va provocar, en conseqüència, un enriquiment del coneixement científic. A continuació, destacaré alguns dels moments viscuts a la conferència.

D’una banda, sobre les noves metodologies d’èxit em va semblar molt interessant el que havia plantejat Rachel Taylor, investigadora de l’Oxford Biomedical Research Center, és a dir, la importància de la implicació de tota la ciutadania, especialment aquelles comunitats més excloses, perquè la recerca siga el més excel·lent, justa i ètica possible. Al mateix panell va arribar el moment que més em va emocionar, quan va ser el torn de Patricia Rodrigo. Rodrigo, a més de ser mare de tres alumnes de l’Escola Casablanca, participa a les Tertúlies Dialògiques Científiques que organitzen a l’escola i va ser molt bonic com va explicar la transformació que havia viscut el centre educatiu des que van començar a implementar les Actuacions Educatives d’Èxit. Tal com esmentava Rodrigo, estes actuacions d’èxit van permetre tindre en compte aquelles veus històricament silenciades o rebutjar la violència de gènere des d’edats primerenques.

Vinculat amb una de les idees del paràgraf anterior, m’agradaria rescatar una part de la intervenció d’Emilia Aiello, investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​al panell sobre l’impacte de la plataforma Sappho. Tal com esmentava Aiello, “Sappho és un dels pocs espais del món virtual on les dones gitanes poden participar en converses basades en evidències científiques d’impacte social”. Això té un impacte molt important ja que permet superar els prejudicis o mites que hi ha al voltant de les dones gitanes.

D’altra banda, també m’agradaria subratllar les paraules d’Ani Mamreyan, alumna de 3r Primària, al panell sobre l’impacte de la plataforma Adhyayana: “Enguany hem fet tertúlies dialògiques amb la plataforma Adhyayana per a poder saber què és el que ens ajudarà més a les nostres vides. Hi ha un post on es diu que l’amistat protegeix del bullying (…) Tenir amics i amigues et salva la vida. L’amistat és un dels millors tresors.” Les paraules de Mamreyan mostren el gran impacte que ja ha tingut la plataforma Adhyayana i va ser un moment molt bonic de la conferència.

Finalment, les paraules de Ramón Flecha, investigador principal d’ALLINTERACT, em van motivar molt. Flecha va esmentar amb esperança i optimisme que la societat dialògica ens ofereix oportunitats per a millorar les vides de tothom promovent la col·laboració entre ciència i ciutadania. Agraïsc molt estes paraules de Fletxa, també les de la resta de persones de la conferència, ja que els testimonis i les explicacions que vaig sentir són una bona empenta per a investigadors novells com jo que volem seguir investigant motivats a favor de la transformació social.

By Aitor Alzaga

Estudiant de màster de Sociologia: Transformació social i innovació, a la Universitat de Barcelona