Niño abriendo regalos, Periódico Educación

Estem en unes dates en què rebem i donem regals a persones de la família però també a amistats. Normalment ens agradaria que el nostre regal omplira d’il·lusió a la persona que el rep i això ens porta a pensar en alguna cosa que li agrade molt. 

Si hem de regalar a menors, potser ens han dit els agrada aquesta o aquella cosa, i això ens influeix a l’hora de buscar el present, descartant altres opcions que potser pensem que podrien ser interessants. Però el gust sabem que està influenciat per allò que dicta el mercat, les modes, i no és del tot lliure; per això podem aprofitar aquestes dates per a regalar més llibertat, unida a la bellesa, veritat i bondat, a través de regals que trenquen amb les cadenes que ens forgen moltes vegades de forma inconscient.   

Se’ns poden plantejar certes preguntes: què diu la ciència respecte a l’educació en els gustos personals? Podem dialogar amb menors de manera que possibilite que, els qui vulguen, no es deixen pressionar pel mercat? Dóna igual regalar una cosa que una altra?

La ciència ens dóna una bona notícia: sí que podem educar en els gustos des d’edats primerenques i és un bon moment per a començar a ser aquesta guia. Sabem que tindre interessos diversos és una de les claus de la felicitat, tal com afirma Bertrand Russell. Mitjançant els nostres regals, tenim una oportunitat d’eixamplar la ment i el cor de la infància. 

Respecte a si dóna igual regalar una cosa que una altra, la resposta és clara: no. Evidentment no és el mateix regalar bellesa que lletjor, veritat? Per posar un exemple, independentment dels nostres gustos personals, crec que estarem d’acord que no és el mateix regalar el joc “Caca-chaf (xafa la caca)” que regalar el llibre de Conte de Nadal. 

Sabem que no és el mateix llegir un tipus de llibres que uns altres. El mateix passa en el cas dels regals; si triem regalar la millor cultura, estarem contribuint a transformar la societat, tal com recull aquest llibre en la idea que tot en la societat s’ha construït sobre la base de les interaccions, relacions i accions humanes. Si volem una societat més bella, lliure de violència i més culta, podem començar per no cedir a les imposicions més capitalistes i, en definitiva, reproduccionistes. 

L’agència humana sempre ha sigut rellevant en la transformació del món. El Nadal és una època en què moltes persones somiem que els millors sentiments arriben a totes les persones. Ara també podem somiar que, mitjançant els nostres regals, arribe la millor cultura, contribuint a una societat més lliure i més bella, sense dubte. 

[Imatge: iStock]

By Sara Carbonell

Mestra d'educació especial i primària. Directora del CEIP L'Escolaica. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la socialització preventiva de la violència de gènere a les escoles i la prevenció de la violència des d'edats primerenques.