niños en la escuela periódico educación

Assistim a una gran ofensiva de les persones que es veuen amenaçades per la inequívoca acció del Papa Francisco en contra dels abusos i la corrupció. Crida especialment l’atenció la unió de corruptes i abusadors de tota mena contra el Papa. Amb una senzilla mirada als mitjans, veiem el tipus de reaccions que en els darrers 5 anys han intentat soscavar el seu important afany. En aquesta ofensiva coincideixen tant membres de la pròpia església catòlica com acèrrims enemics de la mateixa que són assetjadors o callen davant dels assetjaments de les seues pròpies institucions. Mitjans de comunicació, universitats, clubs esportius, partits polítics, ONG que no han demanat públicament perdó ni s’han compromés a reparar el dany causat a les víctimes intenten tapar la seua culpabilitat llançant-se contra qui sí que ho està fent.

Apostar per les víctimes sempre té aquesta mena de conseqüències. Fins i tot intentar acusar qui més fa per superar els problemes d’abusos i corrupció de ser també participant per omissió, o acció, del mateix que pretén combatre.

Però davant d’aquestes ofensives del lobby d’abusadors i corruptes, la persistència ben fonamentada i contínua del Papa ens aporta un aprenentatge més clau per combatre amb èxit aquest tipus de xacres. Posar per davant no la pròpia comoditat, sinó l’honesta i decidida opció de posar totes les eines de què es disposa per a superar aquest mal. Avaluar contínuament els resultats, les conquestes a favor de les víctimes, sense por de mirar bé de cara als problemes que van apareixent per a continuar aportant noves i pensades accions que seguisquen impulsant el canvi.

És nadar a contracorrent -lluitar contra els abusos i la corrupció més encarcarada, ho és-. Deixar un dia de nadar fa perdre molts metres. Imaginem-nos deixar de nadar durant anys, segles! Però, ateses les dificultats que es presenten com a oportunitats per a trobar noves solucions, es pot nadar a contracorrent i arribar a la vora. La incansable acció del Papa en aquest sentit ens ofereix un gran aprenentatge sobre allò que una acció compromesa, que comence a donar bons resultats, comporta un esforç continuat. Ànim.

[Imatges: Pixabay]

By Miguel Ángel Pulido

Àrea d'Humanitats i Pastoral. Blanquerna - Universitat Ramon Llull