En moltes ocasions els mitjans de comunicació juguen un paper fonamental en com veiem el món. Estos criden als seus programes a tertulians perquè comenten els temes d’actualitat. Estos tertulians necessiten sempre traure nous temes i termes; a vegades trien els més morbosos i provocadors, per tal que els continuen cridant i així continuar cobrant. Estos dies estem veient com molts d’estos tertulians han tornat a traure un debat morbós amb conseqüències molt negatives per a la convivència: “tornen les guerres de religions”.

A les nostres escoles coincideixen alumnat i famílies de religions diferents. Si es creuen i fan cas a estos tertulians, es generaran conflictes entre elles, i serà difícil la convivència. Imaginem per un moment un pati d’escola en el qual pensem que existeix una guerra contra la comunitat religiosa del meu company. O la porta del col·legi on totes les famílies es reuneixen abans i després de classe. 

Si existeix una guerra entre religions irrefrenable no es pot explicar com centenars de dones israelianes i palestines s’han manifestat recentment per la pau. No ens hem estancat en l’Edat Mitjana. Queda molt lluny l’època de les guerres de religió i s’han realitzat molts avanços en diàleg interreligiós, tant en les comunitats de base com a nivell institucional. Totes les organitzacions internacionals i la comunitat científica proposen que es fomente eixe diàleg interreligiós. Però els tertulians necessiten negar que existeix, o bé dir que únicament és un acte de “bonisme” que no té res a vore amb la situació real de conflicte. 

Hi ha molts pronunciaments conjunts de diferents religions a favor de la convivència. El pròxim cap de setmana, per exemple, se celebra a Barcelona un any més la “Nit de les Religions”, sota el subtítol de “Conviccions i creences en diàleg”, que compta amb la participació de 48 centres de culte i entitats de diferents conviccions. 

Les religions, per si mateixes, no causen les guerres. Es tracta de conflictes polítics i ideològics moguts per persones que usen la religió per als seus interessos. Però trobem també exemples on els valors religiosos han mogut a les persones a fer actes d’amor i solidaritat molt profunds. 

Tindre això present i fomentar un discurs alternatiu al dels tertulians a les nostres escoles pot marcar la diferència en la convivència actual, però també en la futura.

[Imatge: Freepik]

By Ana Burgués

Professora de la Universitat de Granada. Membre de la Xarxa MeToo Universitat.